Fænomenet, der nægter at dø

Nekrologen over hans NFL-karriere lå allerede klar til at blive trykt, blot halvandet år efter at han skabte ’Tebowmania blandt fansene i det football-gale USA ved at skabe det ene mirakel efter det andet som quarterback for Denver Broncos, indtil holdet kollapsede mod de senere Super Bowl-finalister fra New England Patriots i slutspillet. Netop Patriots sørgede dog tirsdag for at puste nyt liv i fænomenet Tebow, da de trefoldige Super Bowl-mestre skrev en toårig kontrakt med den omdiskuterede quarterback, der efter sine stjernestunder i Denver visnede hen som bænkevarmer hos New York Jets det meste af sidste sæson.

Nyheden fik Twitter til at koge, og amerikanske medier bragte den som ’breaking news. Men hvorfor endte den tidligere vinder af Heisman-trofæet som bedste college-spiller med at være så snublende tæt på at opnå paria-status i NFL? Hvorfor ville ingen ud over Patriots øjensynligt røre manden med en ildtang, selv om han i sin korte karriere som startende NFL-quarterback har sat rekord for flest solgte trøjer, er blevet kåret til den person, flest amerikanere helst vil have som nabo, og i maj blev udråbt til den mest indflydelsesrige atlet i USA af magasinet Forbes?

- Han virker til at være en fantastisk fyr at have på holdet, og jeg ville være fristet til at bringe ham ind på holdet som reserve. Men det er simpelthen bare ikke det værd med alt det, der følger med, sagde en anonym NFL-cheftræner til Yahoo Sports i begyndelsen af maj, da Tebow lige var blevet fritstillet af New York Jets.

Eller som en anden cheftræner – også anonymt formulerede det:

- Man ønsker ikke at skulle håndtere hysteriet.

For sådan er det med Tebow. Og sådan har det været, siden han i college knuste al modstand som quarterback for Florida Gators og blev draftet i første runde af draften i 2010. Med Tim Tebow følger en mediebevågenhed, der nærmest kun kan matches af Tiger Woods og LeBron James. For eksempel blev der indkaldt til pressemøde, da han blev handlet fra Broncos til Jets. Selv om Tebow kun blev hentet til klubben som reserve. Det var alligevel aldrig set før.

Årsagen til den store hype er simpel, forklarer Søren Hygum Hansen, medejer af draftday.dk.

- Det skyldes, at han er college-footballs største stjerne nogensinde.

Den stjernestatus har Tebow formået at fastholde som NFL-spiller, selv om Søren Hygum Hansen til en vis grad mener, at han er en medieskabt figur:

- Det er stor ståhej for ingenting. Som navn er han stor, men som spiller er han ikke længere relevant.

Ikke god nok til NFL

Lige så mange tilbedere Tim Tebow har, lige så mange skeptikere tiltrækker han. Allerede i college mente flere iagttagere ligefrem, at han med sin elendige kasteteknik var uegnet til at spille quarterback i NFL. En kritik, der blev gentaget, selv da han førte Broncos til tre mirakuløse comeback-sejre på stribe på vejen mod slutspillet.

- I college kunne han leve på sin fysik, at han var god til at løbe med bolden og en bedre atlet end sine modstandere. Men han har et elendigt fodarbejde og elendig levering af bolden, når han kaster, og så er han langsom i sin spilopfattelse. Man skal som quarterback i NFL kunne gennemgå alle scenarier i en kastesituation i løbet af ganske få sekunder og så levere kastet, og det kan han ikke, forklarer tidligere NFL-kommentator på TV2 Sport Claus Elming, mens Søren Hygum Hansen påpeger, at Tebow kun har ramt plet på 47 procent af sine kast.

Faktisk mener mange eksperter, at Tebow med sin atletiske formåen og imponerende fysik, der minder om en græsk gud på steroider, vil være bedst tjent med at skifte position. Han har da heller ikke udsigt til megen spilletid som quarterback hos Patriots, hvor Tom Brady sidder tungt på pladsen.

Derfor undrer det også Claus Elming, at medierne overhovedet beskæftiger sig med Tebow:

- Det er en gåde for mig, at der er så stor bevågenhed på en spiller, der har haft så lidt succes. Lær ham at kaste et spyd og løbe hækkeløb, og sæt ham til at dyrke tikamp i stedet.

Sine åbenlyse mangler som quarterback til trods har Tim Tebow alligevel præsteret at pryde forsiden af Sports Illustrated otte gange, og i 2012 optrådte han på Time Magazines liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden. I øvrigt sammen med Jeremy Lin, basketball-spilleren, der kort efter ’Tebowmania var på sit højeste, skabte ’Linsanity i USA, da han ud af ingenting førte et skadesramt New York Knicks-hold til syv sejre i træk i NBA. Ligesom Tebow gled Lin dog ud i glemslen, efterhånden som hans overnaturlige bedrifter blev mere menneskelige.

Sammenlignet med Jesus

Med sit sympatiske væsen, enorme vinderinstinkt og dybe religiøsitet besidder Tim Tebow da også alt det, der skal til for at være en populær skikkelse i Guds eget land. Og hans popularitet nåede nærmest bibelske proportioner, da han med et 80-yard touchdown-kast 11 sekunder inde i overtiden afgjorde slutspilskampen mod Pittsburgh Steelers i januar 2012. I den kamp kastede han for 316 yards med et gennemsnit på 31,6 yards pr. grebet kast, og det fik flere medier til at påpege ligheden imellem hans statistik og kapitel 3 vers 16 i Johannes-evangeliet:

- Således elskede Gud verden, at han gav sin søn, den enbårne, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.

Om Tim Tebow som Jesus kan genopstå fra ’de døde, må tiden vise. For trods kontrakten med Patriots er det ikke sikkert, han overlever, når truppen skal barberes ned til 53 mand inden sæsonstarten i september, er Claus Elming og Søren Hygum Hansen enige om.

- Mit bud er, at han er færdig i NFL inden 2014. Det her er hans absolut sidste chance for at få en karriere i NFL, vurderer Claus Elming.

Men indtil videre lever han som fænomen i bedste velgående.

Gudskelov, fristes man næsten til at sige.

- NFL ville være fattigere uden Tim Tebow. Jeg vil hellere se Tebow i ligaen end en eller anden kedelig quarterback, for han skaber så megen dynamik og opmærksomhed, mener Søren Hygum Hansen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip