Færgeforlis: Redningsfolk håber på mirakler

Filippinske redningsfolk har søndag morgen genoptaget eftersøgningen af de mange savnede personer efter katastrofen fredag aften, hvor en overfyldt passagerfærge sank i løbet få minutter efter en kollision med et fragtskib.

Indtil videre er der fundet 34 omkomne efter forliset i nærheden af havnebyen Cebu, men dødstallet ventes at stige betydeligt.

Antallet af savnede var tidligere opgjort til 170, men det har myndighederne nu sat ned til 85. Ikke på grund af, at flere er blevet fundet, men som følge af nye oplysninger om antallet af personer involveret i forliset.

Lørdag måtte redningsaktionen afblæses sidst på dagen på grund af hård søgang, og redningsindsatsen søndag besværliggøres af tilsvarende forhold.

Vejret forhindrer dykkere i at komme ind det sunkne fartøj, hvor mange af de savnede menes at være indespærret.

- Der er muligvis luftlommer i skibets afdelinger, og der kan være overlevende, siger flådens talsmand Gregory Fabic.

Det anses for muligt at overleve i tre døgn under den slags forhold, tilføjer han. Havdybden på stedet er cirka 30 meter.

Selv om håbet endnu lever, så er chancerne for at finde overlevende ikke særlig stor, lyder det fra myndighederne.

- Vi håber fortsat, men man er nødt til at acceptere det forhold, at deres chancer for at overleve er meget små, siger leder af det lokale katastrofeberedskab Neil Sanchez.

Der var over 800 personer om bord på den overfyldte St Thomas Aquinas, der sank i løbet af 10 minutter. Fragtskibet med en besætning på 36 mand holdt sig flydende efter kollisionen, der skete efter mørkets frembrud.

Søulykker sker hyppigt i Filippinerne. Ofte får dårlige sikkerhedsstandarder skylden.

Verdens største skibskatastrofe i fredstid indtraf nær hovedstaden Manila i 1987, da en færge proppet med julerejsende kolliderede med et mindre tankskib. Over 4300 mennesker omkom.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip