Færøerne er optimistiske før skæbnemøder i makrelkrigen

Skrevet af admin

23/10/2013

Mest læste i dag

En nordatlantisk lovløshed for makrelfiskeriet får måske en ende under tre skæbnemøder i London mellem EU og de berørte kystlande. I hvert fald er Færøerne optimistiske, selvom de i flere år har skrottet alle aftaler for makrellerne.

Det oplyser den færøske fiskeriminister Jacob Vestergaard før de første forhandlinger onsdag for at gøre en ende på fem års dødvande i konflikten.

- Jeg fornemmer, at alle involverede parter er rede til at flytte sig, men om det så er nok til at finde en aftale, det vil den her uge vise. Men vi forsøger at være optimistiske, så konflikten om makrelkvoter kan få en ende, siger Jacob Vestergaard til Ritzau.

Makrelkrigen skåret ind til benet handler om, at Færøerne og Island har valgt at hæve deres kvoter på makrel i modstrid med aftalerne.

Færøerne har de seneste år fisket 23 procent af den samlede makrelkvote, selvom de kun er blevet tildelt knap fem procent i den eksisterende aftale.

Jacob Vestergaard forklarer de selvregulerede kvoter med nye studier, der viser, at antallet af makreller i Nordatlanten er hastigt stigende. Han mener, at "makrelbestanden bliver fisket bæredygtigt", men færingerne er villige til at sænke kvoten i en fast aftale.

- Vi har fremsat et krav om 15 procent, hvor vi får mulighed for at fiske makrel i andre landes farvand. Vi kommer aldrig ned på fem procent igen, fortæller Jacob Vestergaard.

Den anbefalede kvote for makreller ligger i 2014 på 889.886 ton, hvilket er en stigning på 64 procent i forhold til i år. Det skyldes netop flere makreller i farvandet.

På den anden side af forhandlingsbordet sidder EU og Norge, hvor særligt den irske fiskeriminister, Simon Coveney, har sendt stride politiske vinde til vores brøde i Rigsfællesskabet.

Irerne kan lovligt lande 10,5 procent af makrellerne i deres net, og ministeren mener ikke, at Island og Færøerne skal belønnes med en højere kvote med deres "uacceptable uforsvarlige handlinger de seneste par år".

Den europæiske fiskerikommissær, Maria Damanaki, har dog tidligere givet udtryk for optimisme op mod forhandlingerne.

Færøerne er i øjeblikket udsat for sildesanktioner fra EU netop på grund af ignorerede kvoter. Det seneste stykke tid, har de færøske fiskere derfor solgt deres fisk til Rusland, Asien og Afrika frem for de vante naboer, oplyser den færøske fiskeriminister.

- Vi håber, at en løsning på makrelspørgsmålet måske kan løsne op for situationen omkring sild, siger Jacob Vestergaard.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere understreget, at Danmark er forpligtet til at opretholde EU-sanktioner mod de færøske fiskere trods Rigsfællesskab.

/ritzau/