Færøerne får første homoseksuelle lagtingsmedlem

Socialdemokraten Sonja Jógvansdóttir er braget ind i Lagtinget på Færøerne med et yderst flot valgresultat.

Jógvansdóttir er blevet kaldt partiets nye stjerneskud, og det er ikke uden grund.

Den nyslåede lagtingskvinde har i alt fået 1020 personlige stemmer, hvilket er mere end de fleste partiformænd har opnået.

- Det er selvfølgelig et stort ansvar. Jeg sætter stor pris på, at jeg har fået et så godt resultat i min hjembygd, siger hun til det færøske statsmedie, Kringvarp Føroya.

Hun slår samtidig fast, at hun værdsætter opbakningen fra fagforeningsfolk og LGBT-miljøet.

Socialdemokraten er selv en fremtrædende person i LGBT-miljøet på Færøerne og har i flere år kæmpet for bedre sociale rettigheder og mere ligestilling - især blandt homoseksuelle. Det har også været hendes klare fokus under valgkampen.

Jógvansdóttir har fået sit eget varemærke under valgkampen. En butterfly. Den er både kommet til syne i hendes påklædning og på hendes valgplakater.

Hendes store succes skyldes især, at færingerne har været meget optaget af retten til homoægteskab ved dette lagtingsvalg, vurderer samfundsforsker ved Færøernes Universitet Gestur Hovgaard.

- Hvis der har været en værdikamp under dette valg, så har det handlet om flere rettigheder for LGBT-folk. Sonja Jógvansdóttirs popularitet er et udtryk for, at færingerne støtter op om hendes kampagne, siger han til Ritzau.

Netop registreret partnerskab og homoægteskab har været et altoverskyggende emne under den færøske valgkamp.

Oppositionspartierne vil gerne diskutere ændringer i loven, mens regeringspartierne, især det kristne Centerpartiet, har været kritiske.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip