Færøernes Lagtinget sparker homovielser til hjørne

Skrevet af admin

16/03/2016

Dagens topnyheder

Homoseksuelles mulighed for at blive viet på Færøerne er blevet sendt til hjørne. Det er resultatet af en afstemning, der onsdag aften blev afholdt i landet.

Forslaget om at tillade vielser var til andenbehandling i det færøske Lagtinget. Her blev det - med 26 stemmer imod ud af 33 medlemmer af Lagtinget - stemt tilbage til udvalg.

Udvalget skal nu behandle forslaget igen, inden det igen kan komme til at andenbehandling i Lagtinget. Der er ingen tidsfrist for, hvor lang tid forslaget kan være tilbage i udvalget.

Forslaget ville gøre det lovligt for to af samme køn at gifte sig. Det er dog et spørgsmål, der splitter færingerne, forklarede Gestur Hovgaard, der er lektor i samfundsvidenskab på Færøernes Universitet, tidligere onsdag over for Ritzau.

- Religion spiller en meget større rolle på Færøerne end i Danmark, og det er typiske religiøse argumenter, man bruger, hvis man er imod homoseksuelle ægteskaber.

- Der har dog været en lang proces gennem mange år. Man har fået en LGBT-bevægelse på Færøerne, som har formået at få det bragt på dagsordenen, siger han.

I 2014 blev der ligeledes stemt om homoseksuelles ret til at blive gift, hvor der blev stemt nej. Ved behandlingen onsdag var det stadig religionens store rolle, der skaber tvivl hos politikerne.

- Der er opstået en konflikt, om det betyder, at man også kan blive gift i kirken. Det går forslaget ikke ud på, men de, der er imod, er bekymrede for, om der automatisk vil komme vielser i kirken.

- På et tidspunkt havde man derfor et forslag, hvor det stod i udkastet, at man ikke måtte vie i kirken, men det blev taget ud igen af hensyn til kirken, siger Gestur Hovgaard.

/ritzau/