Færre biler skal mindske forureningen i Indiens hovedstad

Fra det nye år bliver det nummerpladen, der kommer til at afgøre, på hvilke dage i ugen beboerne i New Delhi må trille deres private køretøjer ud på vejene.

I et forsøg på at mindske forureningen i den indiske hovedstad har myndighederne fredag bebudet en række initiativer, der skal tackle det høje forureningsniveau.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er New Delhi en af de mest forurenede byer i verden.

- Hvert år stiger forureningsniveauet om vinteren. I nogen tid vil biler med henholdsvis lige og ulige nummerplader derfor kun få lov til at køre på alternative dage, siger en regeringstalsmand ifølge dpa.

Ordningen bliver rullet ud fra og med 1. januar 2016.

Samtidig bliver kulkraftværket i Badarpur i den sydøstlige del af hovedstaden lukket, så snart der er fundet andre måder at sørge for elektricitet til borgerne på.

- Vi er nødt til at betale prisen, for det skal gøres, siger talsmanden.

Myndighederne i New Delhi planlægger angiveligt også at erhverve maskiner, der skal vaske støv væk fra gaderne.

En undersøgelse foretaget af miljøorganisationen Greenpeace India viser ifølge dpa, at skoler i den indiske hovedstad bør lukkes. Forureningsniveauet i klasseværelserne er ifølge undersøgelsen 11 gange højere end WHO's anbefaling.

Tung trafik, kulkraftværker, udslip fra industrien og afbrænding af marker og affald er blandt de faktorer, der forårsager forureningen i New Delhi.

Initiativerne fra de indiske myndigheder om at mindske forureningen kommer, mens cirka 150 stats- og regeringsledere fra hele verden er samlet i Paris til FN's klimatopmøde, COP21.

Her skal de frem til 11. december forsøge at forhandle en klimaaftale på plads.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip