Færre boligejere bagud med terminen

Den rekordlave rente giver plads de i danske familiers økonomi og stadig færre bliver ramt af problemer med at betale ydelsen på deres boliglån til tiden. I det seneste kvartal er antal boligejere, der ikke kan betale terminsydelsen til tiden faldet med 150 og er nu kommet ned på 4.400.

Det viser helt nye tal for restancer i første kvartal i år fra Realkreditrådet. Tallene viser, at i de seneste tre år er det sket en halvering af antal boligejere, der har kvaler med at få betalt terminen.

Realkreditrådet påpeger, at det er uforudsete begivenheder som skilsmisse eller ledighed, der er den væsentligste grund til, at en familie kan komme i betalingsproblemer.

»Men i dag har boligejerne mulighed for at tage et rentetilpasningslån eller et afdragsfrit lån. Og det kan give boligejerne et pusterum i perioder, hvor økonomien strammer,« siger adm. direktør i Realkreditrådet Ane Arnth Jensen og fremhæver, at i begyndelsen af 90'erne var antal boligejere med betalingsproblemer otte gange så højt som i dag.

Både Realkredit Danmark, RD, og Nordea Kredit fremhæver, at den meget lave renten ligeledes har været en hjælpende hånd til de danske familier. Og det er en medvirkende årsag til, at restancerne befinder sig på en normalt niveau rent historisk, selv om vi stadig slås med eftervirkningerne af finanskrisen.»Så på trods af at nedturen på boligmarkedet har været påklistret prædikater som »de værste prisfald på boligmarkedet i mere end 70 år« og »Værste boligkrise i mere end 30 år«, har boligejerne i overvejende grad været i stand til at holde skindet på næsen,« siger cheføkonom i RD Christian Hilligsøe Heinig.

Mens cheføkonom i BRFkredit Ulrikke Ekelund understreger, at dagens tal fra en anden front stadig vidner om et skrøbeligt boligmarked. Realkreditinstitutterne overtager nemlig lidt flere ejendomme end de kan afhænde.

Nettotilgangen er kun på to ejendomme, men problemet er, at de ejendomme, der ryger i hænderne på realkreditinstitutterne ikke er særlig nemme at komme af med igen.

Dagens Gossip