Færre dør på landets sygehuse

Dødeligheden på landets sygehuse dykker markant.

Over en seksårig periode er andelen af patienter, som dør på grund af dårlig behandling, faldet støt med i alt 14 procentpoint.

Det viser den nationale måling af hospitalsdødelighed (HSMR), der opgøres hvert kvartal, skriver Politiken.

I første kvartal 2007 mistede fem procentpoint for mange livet i forhold til en forventet dødelighed, mens ni procentpoint færre end ventet døde i andet kvartal 2013.

- Der er sket en tydelig forbedring over tid, heldigvis, siger overlæge ved Aarhus Universitetshospital Mette Nørgaard, der er fagligt ansvarlig for målingerne, til Politiken.

- Vi er ikke nået dertil, hvor vi kan gøre folk udødelige - nogle vil dø naturligt - men vi skal undgå, at folk dør på grund af dårlig kvalitet eller uhensigtsmæssig behandling, siger hun.

I årets andet kvartal døde i alt 5559 patienter under indlæggelse på hospitalet. Det er færre end forventet ud fra en lang række kriterier hos de indlagte patienter - for eksempel køn, alder, sociale forhold og kroniske sygdomme.

Årsagerne til mere patientsikre sygehuse er mange, men Mette Nørgaard peger blandt andet på forbedringen i behandlingen af blodpropper i hjertet og visse kræftsygdomme som områder, der trækker den positive udvikling.

I Dansk Selskab for Patientsikkerhed er man glad for udviklingen:

- Men der er potentiale til at nedbringe dødeligheden endnu hurtigere. Det skal være ambitionen, at ingen dør som følge af dårlig behandling, siger direktør Beth Lilja til Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip