Færre HPV-vacciner koster flere kvinder livet

Når den omdiskuterede HPV-vaccine stadig oftere bliver valgt fra af unge piger, betyder det, at flere kvinder i fremtiden vil dø af livmoderhalskræft.

Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse på baggrund af den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut over antallet af vacciner, skriver Kristeligt Dagblad.

Siden 2009 har 12-årige piger kunnet få vaccinen gratis. 90 procent gjorde brug af tilbuddet i de første tre år, men i 2014 var andelen af vaccinerede 12-årige piger faldet til 71 procent.

Ifølge overlæge ved Kræftens Bekæmpelse Iben Holten skyldes udviklingen de seneste års debat om mulige bivirkninger ved vaccinen.

- Jeg forstår, at der er piger, der er blevet bange grundet debatten om bivirkninger, men det er rigtig ærgerligt, at der er blevet spredt så meget frygt, at pigerne ikke bliver vaccineret. For vaccinen giver virkelig en større sikkerhed, siger Iben Holten til Kristeligt Dagblad.

Hvert år dør cirka 100 kvinder af livmoderhalskræft, mens 6000 bliver opereret for forstadier. Hvis flere end 85 procent bliver vaccineret, vil det ifølge overlægen betyde, at 60 af de årlige dødsfald kunne undgås, ligesom 3500 færre vil skulle opereres.

Hvis udviklingen fortsætter, og andelen af vaccinerede derimod falder til 65 procent inden for et år, frygter Kræftens Bekæmpelse, at det vil føre til 15 flere dødsfald og 840 flere operationer.

Flere piger har de seneste år indberettet bivirkninger som kvalme og træthed. En international rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, afviste dog i sidste måned, at der er sammenhæng mellem vaccinen mod livmoderhalskræft og sygdommen Pots, som giver svimmelhed og træthed.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip