Færre kommuner kan få penge til at fjerne faldefærdige huse

Skrevet af admin

11/06/2016

Mest læste i dag

Ødelagte vinduer og råddent træværk. Forfaldne huse findes mange steder rundt i landet og skæmmer bybilledet.

Regeringen har gjort det til en mærkesag at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, men skærer nu i antallet af kommuner, som kan søge den statslige nedrivningspulje for at fjerne faldefærdige rønner og lignende.

I dag kan 70 kommuner søge puljen, men regeringen skærer det ned til 45, fordi der er afsat færre midler end tidligere.

I 2014 og 2015 var der sammenlagt cirka 200 millioner kroner til nedrivning af faldefærdige huse, men i år er der kun afsat knap 55 millioner kroner, selvom SR-regeringen havde afsat 100.

Socialdemokraterne ville gerne have forhandlet om nedrivningspuljen i forbindelse med planloven, som faldt på plads torsdag. Men det ønskede regeringen ikke. Den har i stedet sendt ordførerne en orientering, som Ritzau har set.

Det vækker kritik hos Socialdemokraterne, der ikke forstår regeringens prioriteter.

- Det stemmer på ingen måde overens med, at man skal kunne bo og arbejde i hele Danmark, som regeringen påstår er en høj politisk prioritet, siger Magnus Heunicke (S), der er landdistrikts- og ø-ordfører.

- Socialdemokratiet mener, at puljen skal være på 100 millioner kroner - et forslag der var fuldt finansieret. Derfor er det endnu mere uforståeligt, at man skærer så massivt i et så effektivt værktøj, siger han.

Pengene i nedrivningspuljen fordeles efter, hvor mange nedslidte bygninger der er i kommunerne.

Til og med 2020 uddeler staten hvert år penge til kommunerne, så de kan fjerne forladte bygninger i landdistrikter og småbyer.

Pengene kan også bruges på at istandsætte dårligt vedligeholdte boliger på landet.

/ritzau/