Færre kvinder stiller op til kommunalvalget

Blandt de 9082 navne på stemmesedlen til efterårets kommunalvalg er der kun 2796 kvinder.

Det er et lille fald i andelen af kvindelige kandidater i forhold til sidste kommunalvalg, viser et endeligt udtræk fra KMD's valgsystemer, efter at alle kommuner og regioner har indberettet deres tal.

I 2009 var 31,1 procent af kandidaterne kvinder, men til kommunalvalget 19. november er andelen faldet til 30,8 procent. Ved valget i 2005 var omkring 27 procent af kandidaterne kvinder.

Kommunalvalgforsker Roger Buch ved Danmarks journalisthøjskole er ikke overrasket over, at antallet af kvinder er reduceret på stemmesedlerne.

- Vi fik kvindernes (kommunale, red.) valgret i 1909, og det blev der gjort meget ud af ved sidste valg både i medierne og blandt partierne. Andelen af kvinder steg derfor en del sidste gang, men faldet har ikke bragt os ned på 2005-niveau, siger han til Ritzau.

Også professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær ser det lille fald i forhold til den markante stigning fra 2005 til 2009.

- Siden 1997 har andelen af kvinden ikke rigtig rykket på sig, men vi så en markant stigning i 2009, som vi nogenlunde holder ved dette valg, siger Ulrik Kjær til Ritzau.

- Det er interessant, fordi man har gået og været lidt spændt på, om man også ville få en lignende stigning den her gang, eller om 2009 var særegen, siger han.

Ved valget til de fem regioner ligger andelen af kvinder på stemmesedlerne på 28,8 procent. Her stiller dog for få op til at sammenligne udviklingen i forhold til sidste valg, mener forskerne.

I KMD's analyse kan man se, at en kandidat til kommunalvalget i gennemsnit er 50 år, mens der ved regionvalget er tale om en gennemsnitsalder på 52 år. Det er stort set det samme for begge lokalvalg som ved valgene i 2009.

Samtidig viser tallene blandt andet, at 332 studerende, seks sognepræster, 65 socialrådgivere, 31 adm. direktører, 37 journalister, 126 landmænd, en multikunstner, 430 pensionister forsøger at kapre din stemme til kommunalvalget.

For regionsvalget gælder det blandt andet 44 studerende, 13 sygeplejersker, to skuespillere, otte pædagoger, 44 lærere og tre dyrlæger.

Tidligere opgørelse over antal kandidater byggede på 96 ud af 98 kommuner. Frederikssund og Fredericia Kommune har nu indberettet deres kandidater, og de 2796 kvindelige kandidater er derfor det endelige antal.

/ritzau/

Dagens Gossip