Færre lande bruger dødsstraf

Op imod 70 procent af verdens lande har helt afskaffet dødsstraffen, mod blot 20 procent af verdens lande i 1980erne, skriver avisen på baggrund af tal fra interesseorganisationen Ensemble Contre la Peine de Mort (ECPM).

Organisationen er én af arrangørerne af verdenskongressen mod dødsstraf, der starter onsdag i Madrid.

Kina, der er det land i verden med flest henrettelser, måske flere tusinde sidste år, er ikke omfattet af tallene. Langt de fleste eksekveringer af dødsstraf, der ikke fandt sted i Kina, skete i lande som Saudi-Arabien, Nordkorea, USA, Irak, Iran, Sudan og Yemen, skriver Kristeligt Dagblad.

97 lande har afskaffet dødsstraf. Det gælder alle lande på det europæiske kontinent med undtagelse af Hviderusland. Otte lande har afskaffet dødsstraf, men opretholder retten til at bruge den under særlige omstændigheder. Det gælder Brasilien, Peru, Chile og Kasakhstan. 36 lande har stadig dødsstraf, men har ikke brugt den i 10 år. Det gælder Rusland, Marokko, Algeriet, Surinam og Burma. 57 lande anvender fortsat dødsstraf. Det gælder de fleste stater i USA, Japan, Indien, Egypten, Thailand og Syrien.

Ifølge Kristeligt Dagblad er lande som Marokko, Tunesien, Algeriet, Libanon, Mongoliet og Benin meget tæt på at afskaffe dødsstraffen.

På verdenskongressen i Madrid deltager flere modtagere af Nobels fredspris, en række tidligere dødsdømte fra Uganda, Marokko, Spanien og Iran, repræsentanter fra FN, interesseorganisationer og de fire såkaldte protektorlande, Spanien, Frankrig, Schweiz og Norge.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip