Færre ledige men ikke nødvendigvis mange flere i job

Skrevet af admin

19/02/2014

Dagens topnyheder

Der blev færre ledige i de sidste måneder af 2013, men det betød ikke, at mange flere fik et arbejde. Det viser den seneste arbejdskraftundersøgelse (AKU) fra Danmarks Statistik.

I fjerde kvartal 2013 faldt AKU-ledigheden med 10.000 personer i forhold til foregående kvartal. For hele 2013 var faldet cirka 16.800 personer.

- Beskæftigelsen voksede dog samtidig kun med knap 800 personer, hvorfor faldet i ledigheden i 2013 hovedsageligt skyldes, at flere trak sig ud af arbejdsstyrken, skriver chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted i en kommentar.

- Umiddelbart er det glædeligt, at arbejdsløsheden er faldet, men det er trist, at beskæftigelsen ikke samtidig er vokset mere i 2013, skriver han.

I fjerde kvartal var der 197.000 såkaldt AKU-ledige personer i alderen 15-64 år, hvilket svarer til syv procent af arbejdsstyrken i den aldersgruppe.

Størstedelen af det seneste års nedgang i AKU-ledigheden skyldes ifølge Danmarks Statistik, at der er blevet færre AKU-ledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere.

Den sæsonkorrigerede beskæftigelse faldt ifølge Danmarks Statistik i fjerde kvartal 2013 med 6000 personer i forhold til kvartalet før.

Ifølge Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit, kan man konkludere, at dem, der ryger ud af ledighedsstatistikken, ikke nødvendigvis er kommet i job.

- Der er således ganske mange, der har benyttet de svage konjunkturer til at trække sig helt ud af arbejdsmarkedet og enten gå på pension eller få sig en kvalificerende uddannelse, skriver Ulrikke Ekelund i en kommentar:

- Det er naturligvis glimrende, at flere får en uddannelse, men umiddelbart giver det et skævt billede af, hvor godt dansk økonomi aktuelt klarer sig. Umiddelbart kan vi ikke komme uden om, at det ikke lige frem er et opsving, der lurer omkring hjørnet.

Hun mener, at arbejdskraftundersøgelsen vidner om en skrøbelig økonomi med en svag vækst, der ikke kaster nok arbejdspladser af sig.

- Det er afgørende, at vi får en bedre beskæftigelse, hvis økonomien for alvor skal vende. Det er i høj grad utryghed i forhold til jobsituationen, der gør, at danskerne igennem længere tid har været tilbageholdende med at bruge penge, siger Ulrikke Ekelund.

/ritzau/