Færre rammes af vold

I 2007 var der 11.635 voldsanmeldelser mod 9.695 i 2012. Og samtidig er fængselsstraffene for volden generelt blevet længere.

»Vold er modbydelig og uacceptabel, så vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre den. Derfor er udviklingen virkelig positiv – der bliver færre ofre, og det er det centrale,« siger justitsminister Morten Bødskov (S).

Analysen omfatter simpel, alvorligere og særlig alvorlig vold og strækker sig over årene 2001-2012. Siden 2006 er den simple vold faldet støt til 8.033 anmeldelser i 2012. Den alvorligere vold steg mellem 2001 og 2007, men har derefter fundet et leje på omkring 1.650 anmeldelser om året. Og hvad angår den særlig alvorlige vold, så svinger den mellem 11 og 41 årlige anmeldelser.

Én forklaring er, at de unge – som fylder meget i voldsstatistikkerne – er blevet mindre voldelige, forklarer Rannvá Møller Thomsen, som er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

»Vold sker meget ofte i by- og nattelivet, hvor mange unge færdes. Men de unges livsstil har ændret sig i forhold til tidligere. I dag er de mere lovlydige, drikker mindre alkohol og tager færre stoffer. De er blevet mere fremtidsorienterede, og dermed er volden gået nedad,« siger hun.

En anden forklaring er, at vold generelt er blevet mindre acceptabel – også som metode til at løse konflikter. Og en tredje forklaring er, at Danmark og andre lande har sat præventivt ind for eksempel i skolen med hjælp til konflikthåndtering og imod mobning, påpeger Rannvá Møller Thomsen.

Dømmes man for vold, risikerer man også længere tid væk fra friheden. Simpel vold straffes nu i gennemsnit med 90 dages frihedsberøvelse mod 69 dage i 2001. Og den særlig alvorlige vold koster i gennemsnit fem år og to måneder bag tremmer (1.890 dage), mod omkring fire år og to måneder (1.521 dage) i 2001. Der er dog udsving fra år til år.

Udviklingen i fængselsdommene skyldes primært, at VK-regeringen og et bredt flertal i Folketinget skærpede straffen for blandt andet vold tilbage i 2002, forklarer Britta Kyvsgaard, som er forskningschef i Justitsministeriets Forskningskontor.

Det er dog vanskeligt at dokumentere, om netop strafskærpelser forebygger vold, forklarer Rannvá Møller Thomsen.

»Man har ikke kunnet påvise, at strengere straffe har ført til mindre kriminalitet,« konstaterer hun og nævner, at volden også er nedadgående i flere andre europæiske lande.

Morten Bødskov anerkender fuldt ud, at det er samspillet mellem flere forskellige faktorer, der har sendt volden på retur, men han er overbevist om, at strafskærpelserne også har spillet en rolle:

»Der har gennem de senere år været et stærkt fokus på vold og bekæmpelse af vold. Det har både Nyrup-regeringen, VK-regeringen og den nuværende regering været med til. Der har samtidig været et behov for at sende stadig stærkere signaler om, at vi som samfund ikke vil finde os i vold, og at vold har konsekvenser. Det, tror jeg, har spillet ind,« siger han.

Justitsministeriets Forskningskontor har ikke taget de nyeste 2013-tal med i analysen, men Danmarks Statistiks midlertidige opgørelser over årets første halvår viser, at nedgangen i voldsanmeldelserne ser ud til at fortsætte; antallet af anmeldelser ligger under de forudgående år.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip