Fagbevægelse ser store fordele i få sager ved dansk ja

For de danske lønmodtagere vil der være fordele ved at stemme ja til at omdanne det danske retsforbehold til en tilvalgsordning 3. december. Det siger næstformanden i LO, Arne Grevsen.

- Helt konkret har vi i LO-fagbevægelsen blandt andet den udfordring, at det kan være svært at skaffe penge, som lønmodtagere har til gode hos arbejdsgivere i udlandet, fordi det er forskellige systemer, man opererer med i dag, siger han.

- Det vil nogle af de retsakter, vi tiltræder efter et ja, hjælpe med. Samtidig får vi bedre mulighed for at holde øje med virksomheder, som er på vej mod konkurs, tilføjer han.

De fleste af sagerne, hvor lønmodtagerne skal have hjælp til at få løn fra udenlandske arbejdsgivere, er inden for byggebranchen.

3F oplyser, at medlemmerne har "et pænt stort tocifret millionbeløb" til gode hos udenlandske virksomheder.

I BAT-kartellet, som er samarbejdsorganisation for syv forbund inden for byggeriet, advarer sekretariatsleder Gunde Odgaard mod at tro, at det med et ja pludselig vil blive meget lettere at få lønmodtagernes penge i hus.

- Der er ingen snuptagsløsninger. Vores formelle adgang bliver meget bedre, men i den virkelige verden er det ikke sikkert, at vi hiver flere penge hjem, siger Gunde Odgaard.

En del af problemet er, at skyldner-virksomhederne ofte viser sig at være "postkasse-selskaber".

- Hvis virksomheden reelt eksisterer, og vi kan komme efter nogle værdier i hjemlandet, så er det klart, at vi kan bruge retspakken. Men hvis de ikke har det, kan vi ikke bruge det til noget alligevel.

- Retspakken giver kun mening i sammenhæng med andre redskaber, som kan hjælpe folk med at få deres penge, og som allerede findes i EU-systemet, siger Gunde Odgaard.

I fagforbundet HK vil formand Kim Simonsen ikke kaste sig ud i "en kæmpestor ja-kampagne".

- Ophævelsen af retsforbeholdet handler om mange ting, som vi simpelthen ikke beskæftiger os med i HK. Men inden for de områder, som vi beskæftiger os med, kan vi se nogle klare fordele ved et ja, siger formanden.

- Med et ja får vi mulighed for at reagere mere håndfast over for udenlandske virksomheder, der ikke opfører sig ordentligt, så vi kan få pengene hjem til vores medlemmer, siger han.

Det sker kun et par gange om året, at HK har sådanne sager.

- Det er få sager, men det er galt nok for den enkelte. Det handler om retssikkerhed, siger Kim Simonsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip