Fagbevægelsen og regeringen i uventet dans

Regeringen, fagbevægelsen, kommuner og regioner vil torsdag præsentere "en lille trepartsaftale", en såkaldt tillidsreform, der skal frigøre milliarder af kroner gennem modernisering af den offentlige sektor og øge tilliden til de offentligt ansatte.

Det skriver Politiken og Avisen.dk.

Fagbevægelsen har ellers været meget kritisk over for effektiviseringerne, men:

- Vi kan sætte os udenfor og være sure, men så bliver vi kørt over. Vi ved, at der skal effektiviseres for 12 milliarder kroner i den offentlige sektor frem mod 2020, siger Bente Sorgenfrey, FTF-formand og repræsentant for 450.000 især offentligt ansatte, til Politiken.

Regeringen glæder sig over aftalen, der er indgået med arbejdsgiverne fra KL og regionerne samt lønmodtagernes organisationer Akademikerne, FTF og OAO, og som skal bane vej for "bedre velfærd".

- Vi har lavet en lille trepartsaftale. Det er et vilkår, at der er en stram økonomi. Vi har nu lavet en aftale, der giver arbejdet for en bedre og moderniseret offentlig sektor retning, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til Politiken.

Indholdet i den nye aftale er syv principper for modernisering af det offentlige, samt en pulje på 10 millioner kroner til et nyt Center for Offentlig Innovation og en række "styringslaboratorier", skriver Avisen.dk.

Her skal arbejdsgivere og arbejdstagere sammen med en række ministerier udvikle idéer til nye måder at styre den offentlige sektor på.

Oveni fortsætter forsøgene med frikommuner, der kan få fritagelse fra dele af overenskomsterne.

Færre regler og mindre kontrol vil frigøre ressourcer i mærkbar grad, mener OAO-formand Flemming Vinther, som dog understreger, at reformen ikke handler om, at arbejdsgiverne skal blive "lallende naive" og afskaffe alle regler.

- Regler og kontrol giver en masse mening der, hvor det fremmer et bestemt mål. Men i andre situationer er der brug for plads til skøn baseret på medarbejdernes faglighed, siger han til Avisen.dk.

Aftalen kommer efter, at finansminister Bjarne Corydon (S) sidste år måtte opgive at lande en trepartsaftale med arbejdsgivere og fagforeninger.

Det endelige dødsstød kom, at Dansk Metal nægtede at afskaffe fri- og helligdage for at få danskerne til at arbejde mere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip