Fagforbund raser: Forslag fører til løndumping

Fagforbundet Dansk Metal kalder flere af Produktivitetskommissionens anbefalinger for "interessante". Det er kun godt, hvis det offentlige får mere ud af skattekronerne.

Men Dansk Metal er stik imod kommissionens forslag om at droppe sociale klausuler, fordi de er hæmmende for konkurrencen.

- Vi har et stort problem med, at alt for få virksomheder tager del i uddannelsesopgaven. Mange tusinde unge mennesker mangler en praktikplads - og samtidig har vi udsigt til en enorm mangel på faglærte i løbet af få år.

- Helt principielt burde sociale klausuler ikke være nødvendige, men det er et glimrende værktøj, som er med til at sikre, at flere unge får en praktikplads.

- Derfor håber jeg da heller ikke, at politikerne lytter til kommissionen på det punkt, siger Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal.

Forslaget får også hård kritik af Bygge-, Anlæg- og Trækartellet, (BAT).

- Det er fuldstændig uforståeligt, hvorfor Produktivitetskommissionen går ind i en debat om løn- og arbejdsvilkår.

- Arbejdsklausuler er med til at sikre konkurrencen på lige vilkår for de virksomheder, der hver dag overholder overenskomsten, hvilket langt de fleste virksomheder gør, og som uddanner unge mennesker, lyder det fra BAT-kartellets sekretariatschef, Gunde Odgaard.

BAT-kartellet peger på, at det kun er rimeligt, at man i den lige konkurrences navn også opstiller arbejds- og lærlingeklausuler i udbudskravene.

- Det har været gældende ret i Danmark siden 1956 med ILO Konvention 94. Så fri konkurrence som muligt er åbenbart for Produktivitetskommissionen også et spørgsmål om, at løn- og arbejdsvilkår i øvrigt skal trykkes mest muligt.

- Det bliver en konkurrence, der bygger på social dumping, og en konkurrence som på ingen måde er fri, siger Gunde Odgaard, der mener, at Produktivitetskommissionen har misset målet for deres opgave ved at gå ind i dette spørgsmål.

- Overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår burde være et grundvilkår for alle virksomheder, der ønsker at konkurrere, siger Gunde Odgaard.

/ritzau/

Dagens Gossip