Fagforbund: Skorstensfejere skal sikres bedre mod fald

En skorstensfejer skal være godt beskyttet mod fald, når han kravler op på tagryggen for at rense en skorsten.

Sådan lyder det fra Blik- og Rørarbejderforbundet, der repræsenterer de ansatte i skorstensfejerbranchen.

Forbundet hilser det velkommen, at en skorstensfejermester fra Vordingborg fredag er blevet idømt en bøde på 50.000 kroner for ikke at have sørget for den nødvendige sikkerhed for sine ansatte.

- Kendelsen er en sejr for arbejdsmiljøet. Den slår fast, at arbejdsmiljøloven også gælder for skorstensfejerbranchen, siger Søren Schytte, forbundssekretær med ansvar for arbejdsmiljø i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Han peger på, at flere skorstensfejere hvert år kommer til skade, når de udfører de beskidte arbejde fra hustagene.

Alene siden årsskiftet har fire skorstensfejere været impliceret i ulykker, hvor de er faldet ned fra tag.

Skorstensfejerlauget, der repræsenterer arbejdsgiversiden, er rystet over dommen, som ifølge arbejdsgiverne gør det vanskeligt for dem at udføre deres arbejde.

Ifølge brancheorganisationen bliver det alt for bøvlet og dyrt, hvis der eksempelvis skal sættes stillads eller en lift op, for at skorstensfejeren kan komme op til skorstenen.

Men der findes andre løsninger, lyder det fra Søren Schytte.

- Det behøver ikke være så besværligt. Man kan for eksempel lave et forankringspunkt omkring skorstenen, som man kobler en line og en karabinhage til. Man kan også rense skorstenen nedefra eller fra et loftsrum, så der er andre muligheder, siger Søren Schytte.

Han håber, at dommen kan medvirke til at rette op på de arbejdsmiljøproblemer, der er i branchen.

- Det er fint, at der kommer fokus på de problemer, der er med arbejdsmiljøet, og vi er i hvert fald klar til en dialog med arbejdsgiverne om at finde nogle løsninger, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip