Fagforbund: Udflytningsplanen vil koste job

Skrevet af admin

23/02/2016

Dagens topnyheder

Regeringens plan om at flytte statslige arbejdspladser væk fra hovedstaden kommer til at koste arbejdspladser. Det mener både Djøf Offentlig og HK Stat.

På et pressemøde tirsdag har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) oplyst, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som er det beløb, regeringen har afsat til projektet på finansloven i 2016.

De ekstra millioner, som udflytningen vil koste, skal findes via besparelser, og nogle af dem vil ramme ministerierne og styrelserne.

Formanden for de offentligt ansatte hos juristerne og økonomerne i Djøf Offentligt, Sara Gundelach Vergo, har svært at se andre muligheder for at skrabe de ekstra pengene sammen end ved at afskedige ansatte.

- Lønbudgetterne udgør langt de største udgifter, sådan nogle styrelser har. Derfor kan jeg ikke se, hvordan det skal undgås at afskedige folk. Det vil få betydning for opgaveløsningen, siger hun.

Det får også formanden for HK Stat, Rita Bundgaard, til at rejse kritik af regeringens milliardplan.

- Finansministeren lægger op til at tvære en regning på omkring 600 millioner kroner af på de enkelte ministerier. Det kommer uundgåeligt til at koste arbejdspladser at betale den regning gennem besparelser, siger hun.

Ifølge HK Stat er omkring 1500 af de arbejdspladser, der skal flyttes, bemandet af fagforeningens medlemmer. Og de færreste af dem flytter ifølge HK Stat med.

Planen vil samlet set give færre statslige arbejdspladser og ringere service, lyder det fra Dansk Magisterforening.

- Regeringen ender med at snyde hele landet for arbejdspladser, og regeringens projekt Bedre Balance i de statslige arbejdspladser falder på gulvet.

- Det er ærgerligt, for der tale om videnstunge arbejdspladser, som løser vigtige samfundsopgaver. I sidste ende giver det ringere service til alle borgere i Danmark, siger Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening, i en pressemeddelelse.

Formanden for IDA Offentlig, hvis medlemmer er ingeniører, der er ansatte i det offentlige, er enig med sin formandskollega i Djøf Offentligt i, at udflytningsplanen mere og mere ligner en spareøvelse.

- Når de enkelte ministerier skal finansiere den reelle ekstraudgift på en halv milliard kroner, kan det jo meget vel medføre besparelser, og så er hele udflytningen jo i højere grad en spareøvelse, end det er et forsøg på at skabe vækst, siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA Offentlig i en pressemeddelelse.

/ritzau/