Fagforening: Danmark skal forfølge piratbagmand

Skrevet af admin

16/10/2013

Dagens topnyheder

Det er meget glædeligt og flot af det belgiske politi, at det er lykkedes at få fat i og anholde en af de virkeligt store bagmænd i det somaliske pirateri, siger direktør i kaptajnernes og navigatørernes fagforening, Søfartens Ledere, Fritz Ganzhorn.

- Jeg synes, at vi fra dansk side skal anmelde vores interesse hos belgierne og sige, at vi også har en sag, nemlig Danica White-kapringen, og at vi har en interesse i at få stillet ham til ansvar og retsforfulgt, siger Fritz Ganzhorn til Ritzau.

Belgisk politi anholdt lørdag piratbagmanden Mohamed Abdi Hassan, der er bedre kendt som Afweyne eller Big Mouth.

Ifølge lektor i strafferet til søs ved Syddansk Universitet, Birgit Feldtmann, er det intet juridisk i vejen for, at Danmark kan retsforfølge piratbagmanden, hvis beviserne er til stede.

Direktør Fritz Ganzhorn peger på, at det er "enormt vigtigt", at Danmark anmelder sine interesser i sagen.

- Jeg går ud fra, at når belgierne har taget ham, er det, fordi de har en interesse i at få stillet ham for en dommer.

- Jeg tror ikke ligefrem, at vi får ham udleveret, men det er vigtigt, at vi allerede nu fra dansk side anmelder vores interesser, siger Fritz Ganzhorn.

Det skal ske, ikke mindst fordi det er en meget alvorlig forbrydelse at kapre skibe og tage gidsler, men også for at genetablere retsfølelsen hos søfolkene.

- Søfolkene - ikke mindst dem, der var gidsler på Danica White - skal kunne tro på, at myndighederne gør noget for at stille forbryderne til ansvar.

- Retsfølelsen skal retableres hos de søfarende, og det gælder også søfolk af alle andre nationaliteter, der har været gidsler hos somaliske pirater. De skal kunne se, at der gøres noget ved bagmændene, siger Fritz Ganzhorn.

Han mener, at denne sag er oplagt.

- Jeg håber, at statsadvokaturen vil anmelde den, for den er lige ned i skabet. Det er et dansk skib med fem danske besætningsmedlemmer, og det, synes jeg, vi skal gøre noget ved fra dansk side, siger Fritz Ganzhorn.

/ritzau/