Fagforening: Gidseldom er en rettesnor for medierne

Skrevet af admin

13/05/2016

Dagens topnyheder

Fredagens dom over Ekstra Bladets for dækningen af sagen, hvor de to danske søfolk Eddy Gomez og Søren Lyngbjørn sad som gidsler i Somalia, skal sikre, at fremtidige gidsler ikke kommer i samme situation som de to sømænd.

Det mener Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens Ledere, som er fagforening for en lang række maritime erhvervsgrupper, og som har ført sagen mod Ekstra Bladet på vegne af de to sømænd.

- Det er en klar og tydelig dom, som er det, vi kom efter. Jeg håber, at dommen bliver en rettesnor for medierne. Nu har vi fået det sort på hvidt, at der er en grænse for, hvordan man som medier må dække denne slags sager, siger han.

- Og så håber vi, som det har været Søren og Eddys intention med hele sagen, at eventuelt fremtidige gidsler ikke bliver sat i samme situation, som de var i.

Beløbet på de 600.000 kroner finder direktøren også umiddelbart tilfredsstillende, men han understreger, at det aldrig drejede sig om pengene.

- For Søren og Eddy har det handlet om at understrege, at det her var over grænsen, siger Fritz Ganzhorn.

Halvdelen af pengene, vil de to søfolk give til de filippinere, som de sad fanget i Somalia med, siger han.

Ifølge byretten er Ekstra Bladet erstatningsansvarlig for krænkelse i forbindelse med avisens dækning i form af billeder og omtale af private oplysninger, mens søfolkene sad i fangenskab.

De danske søfolk Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn havde krævet erstatning på en million kroner.

Søfolkene føler sig krænket af avisens omtale af deres tilfangetagelse i Somalia og mener, at Ekstra Bladet forlængede deres tid i fangenskab med omtalen.

Avisens chefredaktør Poul Madsen og Ekstra Bladet ville derimod frifindes. Her mener man, at dækningen modsat medvirkede til, at de to er blevet løsladt.

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn blev holdt som gidsler i 838 dage, før de blev frigivet 30. april 2013 mod betaling af en løsesum på knap 40 millioner kroner.

/ritzau/