Fagforening laver blokade mod stort tomatgartneri på Stevns

3F har mistet tålmodigheden med gartneriet Østervang på STevns, der sidste efterår fyrede 43 medarbejdere, og i stedet ansatte østeuropæisk arbejdskraft.

Fagforeningen kender ganske vist ikek østeupæernes lønvilkår, men man er sur over at garteriet har afvist at indgå en dansk overenskomst.

Gartneriet Østervang, der sælger tomater til blandt andet Fakta, Bilka og DagligBrugsen, har tilmed afvist det i flere omgange.

- Vores medlemmer har fået en meget ringe behandling. Vi vil ikke finde os i, at vores medlemmer på overenskomstmæssig løn bliver kasseret til fordel for folk, som arbejder på gartneriet uden overenskomst. Arbejdet skal foregå på danske vilkår, siger Jørgen Birch Sunddahl fra 3F Køge Bugt.

Fagbladet 3F skriver, at det kendte gartneri Varpelev Tomater på Stevns blev taget under konkurs i september 2011. I den forbindelse blev 43 3F'ere fyret, og eftefølgende erstattet af østarbejdere.

Konkursen efter Varpelev Tomater har kostet Lønmodtagernes Garantifond, LG, knap 3,2 millioner. Det oplyser kundechef hos ATP, Mogens Højland, til bladet.

Den solidariske fond LG har i sagen udbetalt løn og feriepenge til i alt 74 lønmodtagere. Samtidig oplyser Mogens Højland, at det endnu er ikke slut med udbetalingerne fra LG efter Varpelev Tomaters konkurs.

De 43 3F'ere blev bortvist og fyret i forbindelse med en konkurs på gartneriet i september 2011, og fik dermed ikke lov at plukke og pakke de modne tomater for 10 millioner kroner, som var i drivhusene i Hårlev på Stevns.

Mindre end 24 timer efter deres bortvisning blev et stort hold udlændinge i stedet sat i sving.

Bestyrelsesmedlem hos Østervang Sjælland Bo Tverskov oplyser til Fagbladet 3F, at han ikke ved, hvilken løn østarbejderne får på gartneriet nu.

Han har ingen kommentarerl, at 3F iværksætter konflikt på mandag. Han henviser til selskabets advokat Søren Aagaard.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra advokat Søren Aagaard fra firmaet Advodan. Hans sekretær oplyser, at han er på ferie.

9. oktober afviste advokaten i en mail til 3F Køge Bugt, at Østervang Sjælland vil acceptere fagforbundets krav til en aftale om overenskomst.

- Kravene i det fremsendte er således i det hele og under henvisning til bl.a. arbejdsretlig praksis klart usagligt, skrev advokat Søren Aagaard i mailen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip