Faglærte scorer på lønnen: Får 50.000 kroner mere

Skrevet af admin

26/10/2013

Mest læste i dag

26 kroner mindre i timen.

Det er forskellen på, hvad en ufaglært og faglært lønmodtager i snit kradser ind, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Avisen.dk.

Årligt betyder det en forskel på knap 50.000 kroner før skat for fuldtidsbeskæftigede, og det er et beløb, de fleste vil kunne mærke, siger forbundssekretær i 3F Søren Heisel til Avisen.dk.

- Mange taler erhvervsuddannelserne ned. Her står det sort på hvidt, at det kan betale sig, siger han.

Ifølge Danmarks Statistik fik en ufaglært i gennemsnit 196,17 kroner i timen i 2012. En person med en erhvervsuddannelse inden for byggefagene eller kontorbranchen fik i snit 221,79 kroner.

Begge tal medregner ting som pension, overarbejdsbetaling med mere.

Knap 20 procent af arbejdsstyrken har ikke anden uddannelse end grundskolen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Her fortæller man også, at det kun er omkring én procent af de ufaglærte, der hvert år tager en erhvervsuddannelse og bliver faglærte.

Lønnen er ikke den eneste grund til, at det er en god idé at binde sig et fag på ærmet, siger Søren Heisel fra 3F:

- Faglærte har større chance for at komme tilbage i arbejde, hvis de mister deres job, fordi en erhvervsuddannelse betyder, at de typisk har bredere fat i arbejdsmarkedet, end ufaglært.

Senioranalytiker Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd påpeger også, at der er store forskelle på at miste jobbet som ufaglært og faglært.

- Unge kan stort set halvere deres ledighedsrisiko, hvis de har en faglært uddannelse kontra, hvis de er ufaglærte, siger Mie Dalskov Pihl til Avisen.dk.

Og det danske arbejdsmarked vil samtidig udvikle sig særdeles ugunstigt for ufaglærte, siger hun.

Frem mod 2020 vil der mangle omkring 30.000 faglærte og være et overskud på omkring 80.000 ufaglærte.

/ritzau/