Fakta: 13 fede ting du ikke vidste om House of Cards

Fans af House of Cards kan roligt glæde sig til i dag, hvor anden sæson af serien er lagt ud på Netflix.

Dermed er Frank, Claire og Zoe tilbage i 13 helt nye episoder, men hvor meget ved du egentlig om serien?

Sammen med sitet Flixnyt.dk kigger vi her nærmere på 13 ting, som du måske ikke vidste om House of Cards:

Fakta 1: Kun 1% af serien er optaget i Washington DC! 

“House of Cards” handler om Washington og handlingen foregår i Washington, men det er kun ganske få scener, der rent faktisk er filmet i Washington.

Det er nemlig meget dyrt at filme i USA’s forbunds-hovedstad. Modsat nabostaten Maryland får filmselskaberne ikke skattefradrag i Washington DC og derfor er 99% af serien optaget i nabobyen, Baltimore. 

Dels i indendørsstudier, dels på steder, som kunne ligne Washington DC. Herefter har man digitalt indsat Washington-monumenter i baggrunden.

En af de få scene der er optaget i Washington DC, er scenen i metrostationen med Frank Underwood og Zoe. Den er optaget på den rigtige lokation – en metrostation i Washington DC.

Fakta 2: ‘House of Cards’ er i virkeligheden britisk

“House of Cards” er baseret på en BBC-miniserie fra 1990 af samme navn. Den blev lavet over en roman, som den britiske politiker, Michael Dobbs, skrev om Margaret Thatchers tid som premierminister.

Den originale serie bestod blot af 4 episoder og hovedpersonen hed – ligesom i Netflix-udgaven – Francis. Dog ikke Francis Underwood, men Francis Urquhart (spillet af Ian Richardson).

Han var en indpisker i det konservative parti, hvis opgave var at sikre disciplin i partiet. Hele vejen fra toppen til bunden i partiet.

Fakta 3: Netflix brugere pegede ubevist på Kevin Spacey

Det er ingen tilfældighed, at det blev instruktøren David Fincher og skuespilleren Kevin Spacey, der skulle tilknyttes ”House of Cards”. Netflix brugte nemlig data fra tjenestens kunder til at finde en sammenhæng.

Ved at analysere hvordan brugerne valgte film og serier, fandt Netflix ud af, at de brugere som så den originale britiske ”House of Cards”, også kunne lide film med Kevin Spacey i hovedrollen eller som havde David Fincher som instruktør.  

Derfor tog tjenesten kontakt til de to, som begge sagde ja til at gå med i projektet.

Kevin Spacey er ikke kun hovedrolleindehaveren, men også executive producer på “House of Cards”

Fakta 4: Manuskriptet var kun halvfærdig, da optagelserne begyndte

Da optagelserne gik i gang til 1. sæson af ”House of Cards”, havde man ingen idé om, hvordan manuskriptet skulle være eller hvordan karakterene skulle udvikle sig.

Overordnet havde man en storyline for første sæson, en idé til 2. sæson samt en idé til den endelige slutning. Men da skuespillerne begyndte på optagelserne, havde man kun manuskriptet på plads til de første 4 af i alt 13 episoder.

Hver morgen kom Kevin Spacey med sine noter og derefter gik manuskriptforfatteren Beau Willimon og hans stab af skribenter ellers i gang med at skrive manuskriptet og justere i scener.

Fakta 5: Kun 4 figurer var med i samtlige afsnit i første sæson

Udover Frank Underwood (Kevin Spacey) og Claire Underwood (Robin Wright) var kun to figurer med i samtlige 13 afsnit af første sæson.

Det kommer nok ikke som den store overraskelse at Frank Underwoods tro væbner, Douglas “Doug” Stamper (Michael Kelly) var med i alle afsnit. Manden, der er en de vigtigste brikker i Underwoods puslespil, er både kold, kynisk og kalkulerende. Han er fantastisk effektiv og vender naturligvis tilbage i 2. sæson af ‘House of Cards’

Det er dog langtfra givet på forhånd med den anden figur: Christina Gallagher (Kristen Connolly), der var kæreste og sekretær til det afdøde kongresmedlem Peter Russos. Hun var også med i samtlige afsnit af 1. sæson, men optræder ikke i traileren til 2. sæson. Ifølge IMDb er hun dog på rollelisten til den nye sæson, men meget tyder på, at hendes rolle bliver væsentlig mindre denne gang.

Havde du skudt på, at journalisten Zoe Barnes (Kate Maya) var en af dem, der var med i alle afsnit, så tog du fejl. Hun var ikke med i 8. afsnit. Det er episoden, hvor Frank får et bibliotek opkaldt efter sig.

Fakta 6: Frank Underwood er ikke iPhone-typen

Selv om der ses iPhones, iPads og Mac-computere overalt i ”House of Cards” –  i en enkelt scene tælles ikke færre end 9 Apple-produkter og blot to personer! - så er serien ikke sponseret af Apple.

Instruktør David Fincher siger ”Jeg ville ønske vi havde fået penge fra Apple, men vi har ikke fået en øre”. De usædvanlig mange Apple-produkter skyldes alene research fra den virkelige verden i Washington DC.

Francis Underwood (Kevin Spacey) er en af de eneste i serien, der ikke har en iPhone. Som David Fincher siger ”Vi har at gøre med en mand, der kvæler en hund med de bare næver i åbningsscenen. Han er ikke iPhone-typen” Frank Underwood har derfor en Blackberry.  

Fakta 7: Dansker står bag ‘House of Cards’ visuelle univers

Det er den danske filmfotograf Eigil Bryld, der står bag det mørke og dystre univers i ”House of Cards”.

Det er f.eks. hans idé, at vi ikke kan se hvad der foregår uden for vinduerne i serien. Alt er enten er helt hvidt om dagen eller helt sort om natten.

Eigil har forklaret, at “House of Cards” ikke handler om den virkelige verden. “Den er helt ligegyldig. Det hele handler om det spil, der foregår i rummet her og nu” siger Eigil Bryld.

For sit arbejde med “House of Cards” modtog han en Emmy for “Outstanding Cinematography For A Single-camera Series”, skriver Flixnyt.dk.

Fakta 8: Peter Russo kom til at fylde mere end ventet

Kongresmedlemmet Peter Russo (spillet af Corry Stoll) skulle oprindelig ikke have haft så stor en rolle i 1. sæson af ”House of Cards”. Skuespilleren Corry Stoll spillede dog rollen som det kokain-afhængige kongresmedlem så godt, at hans rolle blev opprioiteret og dermed kom figuren til at fylde mere end oprindelig tiltænkt.

Manuskriptforfatteren besluttede dog, at han måtte dø, hvilket ikke alle på holdet var enige i.

- Vi holdt så meget af karakteren, der er en af de eneste med en samvittighed, selvom han menneskeligt ikke er i stand til at leve op til den. Han er jo den eneste, der græder over andre, end sig selv, siger den danske filmfotograf Eigil Bryld i et interview med Klaus Rothstein. Han erkender dog også, at Russo netop derfor var nødt til at dø.

Fakta 9: Alle mennesker blev fjernet

Du ser ikke et eneste menneske i den flotte intro til ”House of Cards”, som ellers viser masser af billeder fra Washington DC.

Der var mennesker på de oprindelige optagelser, men de generede David Fincher, så han fik en gruppe grafikere til at photoshoppe dem væk. ”Det skulle ikke handle om de almindelige mennesker. Kun om Washington og Capital Hill”

Den flotte intro til ”House of Cards” er såkaldte time-laps optagelser. Optagelser hvor hver enkelt billede er taget med et større mellemrum, end det afspilles. De er lavet af videokunstnere Andrew Geraci, som holdet bag ”House of Cards” fandt på Vimeo, hvor han lagde sine videoer op.

Fakta 10: Barack Obama billede inspirerede folkene bag serien 

En af vigtige scener i ”House of Cards” har fundet sin inspiration i den virkelige verden.

På et billede taget ved G8 topmødet i 2009 i  L’Aquila, Italien, ses den amerikanske præsident Barack Obama dreje hovedet for at stirre på en kvindes bagdel idet hun passerer ham. Den tidligere franske præsident, Nicolas Sarkozi ses smågrinede ved siden af Obama.

Billedet gav folkene bag ”House of Cards” ideén til, hvordan den unge journalist, Zoe skulle komme ind i Frank Underwoods liv.

Fakta 11: Alle bilture er optaget i ‘green screen’ studie

Du har sikkert ikke bemærket det, men der bruges en del ‘green screen’ optagelser og computereffekter i ”House of Cards”.

F.eks. er alle scener i biler optaget i et ‘green screen’ studie. Et kamerahold kørte igennem Washington DC med et kamera monteret på en bil. De optagelser blev bearbejdet og brugt til at få det til at se ud som om, der køres i den virkelige verden.

Ligeledes er der brugt ‘green-screen’ på alle scener fra Capitol Hill. Her blev alle tv-skærme udstyret med green-screen, så man efterfølgende kunne indsætte tv-billeder. Det skyldes, at man ikke have indgået aftaler med hverken CNN eller nogle af de andre nyhedskanaler, da scenerne blev optaget.

Fakta 12: Ægtepar i fremtrædende roller

I “House of Cards” har den amerikanske præsident, Garrett Walker og den nyudnævnte Secretary of State, Cathy Durant ikke været de bedste venner. Helt anderledes ser det ud i den virkelig verden.

Den amerikanske skuespiller Michael Gill, som spiller den amerikanske præsiden og  den britiskfødte skuespiller Jane Atkinson, som spiller den amerikanske udenrigsminister (Secretary of State) er nemlig gift. Parret fejrede deres 15. års bryllupsdag under optagelserne til 2. sæson.

Dette gik først op for instruktøren, David Finsher, da han gik igennem personalelisten og så at de to havde samme adresse, fortæller Flixnyt.dk.

Fakta 13: Instruktørens første ord til skuespillerne

Da instruktøren David Fincher for første gang samlede hele holdet af skuespillere, sagde han noget, som han altid havde drømt om at sige inden starten på et nyt projekt:

- Every single person in this room represents our first choice, so don’t fuck this up. Cause if you do, I will never forgive you.”

David Fincher har tidligere stået bag filmsucceser som Se7en, Fight Club og The Social Network.

Således 13 fede fakta om House of Cards, og så er vi klar til sæson nummer to, hvor der er premiere i dag, den 14. februar 2014.

Skal du se den nye sæson?

Dagens Gossip