FAKTA: Aftale gør atombombe svær at lave for Iran

Forhandlingerne om en aftale om Irans atomprogram har været i gang i 20 måneder. Herunder kan detaljer om de væsentligste punkter læses:

* Berigelse af uran:

- Iran beriger i dag uran på to anlæg ved hjælp af tusindvis af centrifuger, der udskiller U-235, som er den isotop, der bruges både som brændstof til atomenergi og til atomvåben.

- Iran har i dag knap 20.000 centrifuger, og med den internationale atomaftale (JCPOA), der blev indgået tirsdag i Wien, er Iran gået med til at begrænse antallet af centrifuger til højst 5060 af de ældste og mindst effektive i mindst ti år.

* Irans atomfaciliteter:

- Med aftalen reduceres Irans lager af uran med 98 procent til kun 300 kilo i 15 år. Uran må samtidig højst beriges med 3,67 procent U-235-isotoper. For at uran skal kunne bruges til kernevåben, skal berigelsesprocenten være omkring 90.

- Forskning og udvikling i atomenergi bliver begrænset til Natanz-anlægget og vil være begrænset de næste otte år. Berigelse af uran på Fordo-anlægget bliver stoppet i 15 år.

* Tungtvandsreaktor og brændselsstave

- Iran har bygget et såkaldt tungtvandsanlæg nær Arak. Brugt brændsel fra en tungtvandsreaktor indeholder plutonium, der kan bruges i fremstillingen af en atombombe.

- Iran er ifølge Det Hvide Hus i Washington gået med til at ombygge reaktoren, så den ikke længere kan producere plutonium, der kan bruges til våben.

- Brugte brændselsstave, som Vesten har frygtet kan havne i de forkerte hænder, vil fremover bliver sendt til opbevaring i udlandet.

- Iran er gået med til ikke at bygge nye tungtvandsreaktorer de næste 15 år.

* Mulig skjult aktivitet

- Ifølge Det Hvide Hus har Iran forpligtet sig til "ekstraordinært grundig overvågning, verifikation og inspektion".

Inspektører fra Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, vil kontinuerligt inspicere Irans kendte atomfaciliteter og også sikre, at der ikke flyttes materialer til hemmelige anlæg, hvor atomvåben kan bygges.

IAEA får desuden lov til at inspicere alle anlæg, de måtte finde mistænkelige. Militære anlæg kræver dog en speciel procedure.

* Break-out-time

- I dag vurderes det, at Iran kan bygge op til otte til ti atombomber på cirka tre måneder, hvis de besluttede sig for det og ignorerede aftalen. Det kaldes den såkaldte break-out-time.

- Ifølge Det Hvide Hus sikrer aftalen, at Iran fremover vil skulle bruge mere end et år på at bygge en atombombe, fordi nøglekomponenter er blevet fjernet fra landet, hvis det fik ondsindede planer med sit atomprogram.

* Sanktioner

De sanktioner, som FN, USA og EU har indført mod Iran for at få landet til at stoppe med at berige uran, har ramt landet økonomisk hårdt. Alene i mistede olieindtægter har landet tabt 160 milliarder dollar siden 2012.

- Iran står nu til at modtage 100 milliarder dollar i indefrosne værdier i udlandet, og det vil igen få lov til at sælge olie på verdensmarkedet.

- Sanktionerne bliver først hævet, når IAEA bekræfter, at Iran lever op til aftalen med de internationale stormagter. Overtræder Iran aftalen, vil sanktionerne øjeblikket træde i kraft i 10-15 år.

- FN's våbenembargo mod Iran vil blive opretholdt de næste fem år. For raketudstyr vil embargoen være i kraft i de næste otte år.

Kilder: BBC og Det Hvide Hus.

/ritzau/

Dagens Gossip