Fakta: Alt det du skal vide om vintersolhverv

Skrevet af Holger Madsen

21/12/2013
Hvis du er træt af de lange og mørke vinterdage, så er der godt nyt fra i dag. I dag lørdag den 21. december har vi nemlig vintersolhverv, og dermed går vi nu mod lysere tider. Det betyder konkret, at dagen er årets korteste dag, og nu bliver dagene gradvist længere. Officielt hedder det altså vintersolhverv, og det betyder at Solen lige nu passerer det laveste punkt i sin bane på himlen, og står lodret over den sydlige Vendekreds. Dagen er blot syv timer gammel, og det kommende halve år bliver døgnet 10,5 timer længere, inden det atter skifter ved sommersolhverv. Allerede den 14. december havde vi årets tidligste solnedgang, så det er såmænd blevet lidt længere lyst om eftermiddagen. LÆS OGSÅ: Derfor er det sommersolhverv Først den 28. eller 29. december har vi årets seneste solgang, og det afhænger af hvor man bor i Danmark. I gennemsnit bliver dagen nu tre minutter og tyve sekunder længere, men lige efter vintersolhverv går det dog noget langsommere, og mest tid vinder vi omkring forårsjævndøgn, der falder i marts. På det tidspunkt bliver dagene fem minutter længere hver dag, men lige nu kan vi altså glæde os over vintersolhverv, og dermed at vi går mod lysere tidere.

Mest læste i dag

Hvis du er træt af de lange og mørke vinterdage, så er der godt nyt fra i dag.

I dag lørdag den 21. december har vi nemlig vintersolhverv, og dermed går vi nu mod lysere tider.

Det betyder konkret, at dagen er årets korteste dag, og nu bliver dagene gradvist længere.

Officielt hedder det altså vintersolhverv, og det betyder at Solen lige nu passerer det laveste punkt i sin bane på himlen, og står lodret over den sydlige Vendekreds.

Dagen er blot syv timer gammel, og det kommende halve år bliver døgnet 10,5 timer længere, inden det atter skifter ved sommersolhverv.

Allerede den 14. december havde vi årets tidligste solnedgang, så det er såmænd blevet lidt længere lyst om eftermiddagen.

LÆS OGSÅ: Derfor er det sommersolhverv

Først den 28. eller 29. december har vi årets seneste solgang, og det afhænger af hvor man bor i Danmark.

I gennemsnit bliver dagen nu tre minutter og tyve sekunder længere, men lige efter vintersolhverv går det dog noget langsommere, og mest tid vinder vi omkring forårsjævndøgn, der falder i marts.

På det tidspunkt bliver dagene fem minutter længere hver dag, men lige nu kan vi altså glæde os over vintersolhverv, og dermed at vi går mod lysere tidere.