FAKTA: Ambassadører flygter fra houthierne i Yemen

De seneste dage har en række lande lukket ambassader i Yemen på grund af houthi-militsen, som i flere år har kæmpet mod styret i Yemen og nu kontrollerer store del af det fattige land.

Her er en kort præsentation af bevægelsen:

* Den shiitiske milits har sit navn efter Hussein Badr al-Din al-Houthi, der stod i spidsen for gruppens første opstand i 2004 i Saada-provinsen. Den kendes også som Ansar Allah eller Guds Følgere.

* Oprørslederen blev dræbt af yemenitisk militær samme år.

* Familiemedlemmer til al-Houthi overtog ledelsen af bevægelsen, og efter yderligere fem oprørsforsøg indgik den i 2010 en våbenhvile med regeringen i Yemen.

* I 2011 tog militsen del i kampe og protester, som førte til, at Yemens daværende præsident, Ali Abdullah Saleh, trak sig fra posten og overdrog magten til sin vicepræsident.

* Houthi-gruppen har udnyttet magttomrummet til at udvide kontrollen med provinsen Saada og den tilstødende Amran-provins.

* Gruppen har siden deltaget i Den Nationale Dialogkonference, hvor reformer af det politiske system bliver drøftet. Deltagelsen har styrket Houthi-militsens anseelse.

* Bevægelsens slogan er "Gud er stor, død over Amerika, død over Israel, forbandelse over jøderne, sejr til islam".

* I januar fortrængte houthierne præsidenten fra magten.

Kilder: BBC, The Blair Foundation

/ritzau/

Dagens Gossip