FAKTA: Belmokhtar - islamisten der er umulig at fange

Den algeriske islamist Mokhtar Belmokhtar har været rygtet dræbt adskillige gange. Ifølge Libyen er den eftersøgte mand blevet dræbt i weekenden i et amerikansk angreb i landet. USA har dog ikke bekræftet, at Belmokhtar er død.

Bliv her klogere på den militante leder.

* Født i Algeriet 1972 med navnet Khaled Abu al-Abbas.

* Blev hellig kriger i en ung alder. Rejste som 19-årig til Afghanistan for at få våbentræning og øvelse i partisankrig.

* Tilbage i Algeriet i 1993 gik han ind i forskellige islamistgrupper og deltog aktivt i et oprør mod regeringen i Algeriet.

* Var med til at danne de væbnede grupper Den Væbnede Islamistgruppe, GIA, og Den Salafistiske Gruppe for Prædiken og Væbnet Kamp, GSPC.

* Da GSPC senere blev en del af al-Qaeda-netværket, blev Belmokhtar en af gruppens regionale ledere.

* Har som leder for de jihadistiske bevægelser været eftersøgt af myndighederne i adskillige lande i Nordafrika for gidseltagning og drab på vestlige og amerikanske statsborgere.

* Han menes blandt andet at være hjernen bag et blodigt angreb mod Statoils gasanlæg i Algeriet i 2013, hvor mindst 39 udenlandske gidsler mistede livet, heriblandt flere nordmænd.

* Har mange øgenavne: "Den enøjede" (han mistede et øje i kamp for flere år siden), "Hr. Marlboro" (han menes at stå i spidsen for smuglernetværk med blandt andet cigaretter) og "Den Hellige Gangsterkriger". Derudover har fransk militær døbt ham "The Uncatchable" - "Den Ufangelige".

* Belmokhtar er blevet rapporteret død flere gange. Blandt andet i 2013 hvor han skulle være omkommet i kampe i Mali i forbindelse med et islamistisk oprør i den nordlige del af landet. Det blev dog aldrig bekræftet, at den dræbte var Belmokhtar.

* Kendt for at være en af de mest undvigende og snu jihad-ledere.

* Han hævder at have gode kontakter til militante islamistiske grupper over hele verden. Kontakter, som han fik i Afghanistan.

* Dannede Blodets Bataljon i 2010. Oprettede i 2012 en ny jihadistgruppe, der kendes under flere navne - "Underskrevet med Blod-bataljonen", "De Maskerede Mænds Brigade" og "Khaled Abu al-Abbas Brigade".

Kilder: BBC, Reuters, NTB

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip