FAKTA: Berlinmuren var langt fra den sidste mur i verden

Skrevet af admin

09/11/2014

Dagens topnyheder

I denne weekend markeres det, at det er 25 år siden, at Berlinmuren faldt.

Men rundt omkring i verden er millioner af mennesker stadig adskilt af mure, hegn og barrikader. Det gælder også inden for EU. Herunder er en liste over steder, hvor folk enten er lukket inde eller ude på grund af mure:

* Nordirland: På trods af en officiel fredsaftale fra 1998 er der alene i hovedstaden Belfast stadig omkring 100 hegn eller mure mellem forskellige bydele, hvor henholdsvis pro-irske katolikker og probritiske protestaner bor. De såkaldte "fredslinjer" har til formål at forhindre angreb grupperne imellem.

* Israel: I 2003 opførte Israel en op til otte meter høj mur mellem Israel og Vestbredden for at beskytte sig mod angreb og selvmordsaktioner. Kritikere mener, at Israel med den 700 kilometer lange mur ensidigt forsøger at drage grænserne mellem landet og en eventuel fremtidig selvstændig palæstinensisk stat.

* Vestsahara: I den tidligere spanske koloni, som Marokko nu har besat dele af, er der en strækning på 2500 kilometer fyldt med miner og pigtråd, som adskiller den Marokko-besatte del af området fra den del af området, som frihedsbevægelsen Polisario kontrollerer og kræver råderet over.

* Saudi-Arabien: Det olierige land sikrer sin mere end 4500 kilometer lange landegrænse med hegn, mure, vagttårne, infrarøde kameraer og radaranlæg mod narkotika, våben og dyresmugling - og senest også mod terrorangreb fra Islamisk Stat og al-Qaeda.

* Brasilien: Tre meter høje mure omringer flere favelaer i storbyen Rio de Janeiro. Officielt skal de forhindre slumkvartererne i at brede sig yderligere på bekostning af regnskoven. Men kritikere har advaret imod, at de såkaldte øko-grænser fører til øget ghettodannelse i favelaerne.

* Irak: På grund af borgerkrigslignende kampe mellem sunni- og shiamuslimske militser rejste det amerikanske militær mellem 2006 og 2008 en fem meter høj og fem kilometer lang betonvæg omkring et sunni-kvarter i hovedstaden Bagdad.

* Spanien: EU-landet Spanien har gjort sine eksklaver Ceuta og Melilla på den afrikanske middelhavskyst til fæstninger ved at opsætte et seks meter højt pigtrådshegn, bruge infrarøde kameraer og bevægelsescensorer på en 20 kilometer lang strækning. Det sker for at hindre, at afrikanske flygtninge bruger det spanske område til at søge om asyl i EU.

* USA: Mere end en tredjedel af den cirka 3100 kilometer lange grænse mellem USA og Mexico er beskyttet af hegn, mure eller pigtråd. Det skal forhindre narko- og våbensmugling, bandekriminalitet og illegale indvandrere i at komme over grænsen til USA. Ligeledes er grænsestrækningen overvåget af amerikanske droner.

* Nord- og Sydkorea: En fire kilometer bred og 250 kilometer lang demilitariseret zone omkring den 38. breddegrad har siden våbenhvilen i Koreakrigen i 1953 adskilt de to lande. Adskillige familier blev ved delingen adskilt fra hinanden.

* Cypern: FN-soldater har siden 1974 overvåget den omkring 180 kilometer lange bufferzone mellem den tyrkiske og græske del af Cypern. "Muren" gennem den delte hovedstad, Nicosia, består mestendels af mindre barrikader.

/ritzau/dpa