FAKTA: Berlusconi startede som støvsugersælger

* Silvio Berlusconi er født 29. september 1936 i Milano.

* Han begyndte sin karriere som sælger af støvsugere og som sanger på natklubber - og har en fortid som sanger på et krydstogtskib.

* Berlusconi tog juridisk embedseksamen i 1961 fra universitetet i Milano, inden han gik ind i byggebranchen.

* På et tidspunkt slog han igennem som byggeentreprenør i Milano, og han grundlagde sin formue under et ejendomsboom i Milano i 1960'erne.

* Han gik ind i mediebranchen i starten af 1970'erne med etableringen af kanalen Telemilano. Senere opbyggede landets største mediekoncern, Mediaset.

* Moderselskabet Fininvest sidder blandt andet også på fodboldklubben AC Milan.

* Berlusconi kontrollerer Italiens tre største private tv-stationer, og han har som premierminister udpeget folk til at kontrollere de offentlige tv-kanaler.

* Berlusconi gjorde sin entré på den politiske scene i 1993 med et nyt parti, der hed Forza Italia. Berlusconis første politiske slogan var "I kan blive rige ligesom jeg".

* Han har fået tilnavnet "Il Cavaliere" (ridderen, red.) på grund af sit altid velklædte og toptunede ydre.

* Han har været Italiens premierminister i tre omgange: 1994-1995, 2001-2006 og 2008-2011. Mange regner ham for populist - selv mener han, at han er borgerlig.

* Han er Italiens længst siddende premierminister efter Anden Verdenskrig.

* Den seneste embedsperiode sluttede i november 2011, da han blev tvunget til at gå af, fordi hans parlamentariske flertal var smuldret som følge af hans håndtering af finanskrisen.

* I august blev Berlusconi kendt skyldig i omfattende skattefusk inden for sit firma Mediaset. Dommen lød på fire års fængsel, men den blev siden ændret til et års husarrest eller et års samfundstjeneste.

* Det betød onsdag et foreløbigt punktum for Berlusconis politiske karriere, idet senatet, overhuset i det italienske parlament, lagde domfældelsen i skattesagen til grund for at kende ham uværdig til fortsat at sidde i parlamentet.

* Berlusconi har været involveret i adskillige retssager om korruption og bestikkelse. En opsigtvækkende sag er også den, hvor han beskyldes for at have haft sex med en mindreårig.

* Han er den sjette-rigeste mand i Italien. Ifølge Forbes Magazine har han en formue på omkring 34 milliarder kroner.

* Han er fraskilt og har fem børn med sine to ekskoner.

(Kilder: AFP, Forbes, BBC)

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip