FAKTA: Berlusconi startede som støvsugersælger

* Silvio Berlusconi er født 29. september 1936 i Milano.

* Han begyndte sin karriere som sælger af støvsugere og som sanger på natklubber - og har en fortid som sanger på et krydstogtskib.

* Berlusconi tog juridisk embedseksamen i 1961 fra universitetet i Milano, inden han gik ind i byggebranchen.

* På et tidspunkt slog han igennem som byggeentreprenør i Milano, og han grundlagde sin formue under et ejendomsboom i Milano i 1960'erne.

* Han gik ind i mediebranchen i starten af 1970'erne med etableringen af kanalen Telemilano. Senere opbyggede landets største mediekoncern, Mediaset.

* Moderselskabet Fininvest sidder blandt andet også på fodboldklubben AC Milan.

* Berlusconi kontrollerer Italiens tre største private tv-stationer, og han har som premierminister udpeget folk til at kontrollere de offentlige tv-kanaler.

* Berlusconi gjorde sin entré på den politiske scene i 1993 med et nyt parti, der hed Forza Italia. Berlusconis første politiske slogan var "I kan blive rige ligesom jeg".

* Han har fået tilnavnet "Il Cavaliere" (ridderen, red.) på grund af sit altid velklædte og toptunede ydre.

* Han har været Italiens premierminister i tre omgange: 1994-1995, 2001-2006 og 2008-2011. Mange regner ham for populist - selv mener han, at han er borgerlig.

* Han er Italiens længst siddende premierminister efter Anden Verdenskrig.

* Den seneste embedsperiode sluttede i november 2011, da han blev tvunget til at gå af, fordi hans parlamentariske flertal var smuldret som følge af hans håndtering af finanskrisen.

* I august blev Berlusconi kendt skyldig i omfattende skattefusk inden for sit firma Mediaset. Dommen lød på fire års fængsel, men den blev siden ændret til et års husarrest eller et års samfundstjeneste.

* Det betød onsdag et foreløbigt punktum for Berlusconis politiske karriere, idet senatet, overhuset i det italienske parlament, lagde domfældelsen i skattesagen til grund for at kende ham uværdig til fortsat at sidde i parlamentet.

* Berlusconi har været involveret i adskillige retssager om korruption og bestikkelse. En opsigtvækkende sag er også den, hvor han beskyldes for at have haft sex med en mindreårig.

* Han er den sjette-rigeste mand i Italien. Ifølge Forbes Magazine har han en formue på omkring 34 milliarder kroner.

* Han er fraskilt og har fem børn med sine to ekskoner.

(Kilder: AFP, Forbes, BBC)

/ritzau/

Dagens Gossip