FAKTA: Blå bog om Hamid Karzai

Hamid Karzai, Afghanistans præsident.

* Født 24. december 1957 i landsbyen Karz nær Kandahar i det sydlige Afghanistan. Etnisk pashtun fra Popalzai-klanen. Gift med en læge, sammen har de en søn. Taler fire sprog.

Har læst statskundskab i Indien. Efter studierne støttede han fra Pakistan mujahedeenernes kamp mod den sovjetiske besættelsesmagt.

* Vendte efter Den Røde Hærs exit hjem til Afghanistan og var fra 1992-94 viceudenrigsminister.

Støttede i en periode Taliban, da den islamistiske milits opstod i begyndelsen af 1990'erne.

Flyttede i eksil i Pakistan, hvor faderen, Abdul Ahad Karzai, blev dræbt i et talibanattentat.

Arbejdede sammen med Nordalliancens leder, general Massood, på at fjerne Taliban. Fik efter Talibans fald i december 2001 til opgave at lede genopbygningen af landet.

* Udnævnt til præsident i 2002 og vandt i 2004 det første præsidentvalg i Afghanistan med 55,4 procent af stemmerne.

Blev i 2009 genvalgt for yderligere fem år. Der er planlagt præsidentvalg i Afghanistan i begyndelsen af april. Her kan Karzai efter to embedsperioder ikke genopstille.

* Kendt en som dreven og erfaren pragmatiker, men beskyldninger om korruption og valgsvindel har plettet hans ry. Har fået skyld for mange af de fejl, der er sket under forsøgene på at genopbygge Afghanistan siden 2001.

Samarbejdet mellem Karzai og Washington er blevet stadigt dårligere i de seneste år i forbindelse med forberedelserne til tilbagetrækningen af de udenlandske styrker.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip