FAKTA: Blå bog om Oleksandr Turchynov

Ukraines parlament udpegede søndag Oleksander Turtjinov som midlertidig præsident. Turtjinov, der er formand for parlamentet, skal sidde på posten indtil landet skal vælge ny præsident i maj.

Han har i årevis været en loyal støtte for tidligere premierminister Julia Timosjenko og stammer som hende fra byen Dnipropetrosk i det russisktalende østlige Ukraine.

* Turtjinov, der er født i 1964, studerede til ingeniør og blev involveret i politik som medlem af Komsomol - ungdomsorganisationen for Sovjetunionens kommunistiske parti.

* Han bliver senere chef for et af Ukraines første selvstændige nyhedsbureauer. Kort tid før Sovjetunionens kollaps opretter han en politisk tænketank.

* I 1993 er han økonomisk rådgiver for daværende premierminister, og senere præsident, Leonid Kutjma. Samme år er Oleksander Turtjinov med til at stifte centrum-venstre-partiet Hromada.

* I 1998 bliver han første gang valgt til parlamentet.

* I 1999 bliver Hromada-partiet opløst, og Turtjinov stifter Fædrelandspartiet sammen med Julia Timosjenko.

* I 2005 udnævnes han til chef for Ukraines sikkerhedstjeneste SBU. Året før er Julia Timosjenko for første gang blevet valgt som premierminister.

* Oleksander Turtjinov mister jobbet som leder af af sikkerhedstjenesten efter bare syv måneder. I 2007 vender han tilbage til politik som vicepremierminister i Julia Timosjenkos anden regeringsperiode, der varer indtil 2010.

* Ved siden af sit politiske arbejde har han skabt sig et navn som forfatter med fokus på temaer som korruption, den sorte økonomi og totalitarisme.

* I 2008 bliver en film baseret på en af Turtjinovs romaner valgt som Ukraines bidrag til Oscar-uddelingerne i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

Kilder: BBC og AFP

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip