FAKTA: Bliv klogere på de største danske jordskælv

Skrevet af admin

18/08/2014

Mest læste i dag

Det nordvestlige Jylland og det nordøstlige Sjælland er normalt de to steder i Danmark, hvor der er størst risiko for jordskælv.

De fleste skælv i den danske undergrund er dog så svage, at det kun er seismografen - det instrument, der måler jordrystelser - som registrerer dem.

Et jordskælv er sammenpresninger af jord- og klippelagene i den danske undergrund, der giver spændinger. Når spændingerne overstiger brudstyrken i lagene, kommer det brud, man registrerer som et jordskælv.

* 16. august 2014 rammer et jordskælv Bornholm. Skælvets styrke måles til 2,6, og det har epicenter 10 kilometer syd for Dueodde.

* 6. august 2012 vækkes både danskere og svenskere tidligt om morgenen af et jordskælv på styrke 4,4, da det rammer i Kattegat omkring 20 kilometer sydøst for Anholt.

* 19. februar 2010 rammer et jordskælv, som måler 4,7, Danmark. Epicentret ligger i 10 kilometers dybde i Nordsøen 67 kilometer vest for Thisted.

* 16. december 2008 bliver Nordsjælland og København rystet af et jordskælv. Rystelserne bliver målt til 4,8.

* I 1989 rammes Nordsjælland af to jordskælv. De registreres dog blot til mellem 1 og 2,5.

* I 1985 måles et jordskælv med epicenter nord for Gilleleje i Nordsjælland til 4,7.

* I 1841 registreres et jordskælv i Nordjylland. Ifølge Geus - De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - rammer det blandt andet Arup Kirke, hvor der ifølge kirkebogen er bryllup, netop da jordskælvet finder sted.

Præsten skriver, at brylluppet bliver forrettet trods jordskælvet, der gør, at kirketårnet revner. Også kordegnen i Vestervig Kirke gør sig iagttagelser om jordskælvet. Han skriver, at kirkegulvet bevæger sig som et oprørt hav. Man formoder, at skælvet har ligget på styrke 5.

/ritzau/