FAKTA: Børneattesten røber tidligere domme for overgreb

For at personer kan få lov at arbejde med børn og unge, vil der normalt blive indhentet en såkaldt børneattest. Kravet om børneattest blev indført 1. juli i 2005. Nu overvejes det, om flygtninge kan blive ansat uden.

En børneattest er en slags straffeattest, som viser, om en person har fået domme eller bøder for at have krænket et barn under 15 år seksuelt.

Attesten vil derfor vise, om personen er blevet dømt eller har fået bøder for at have sex eller anden kønslig omgang med et barn, og om det har været incest.

Det vil også fremgå, hvis personen er blevet dømt eller har fået bøde for blufærdighedskrænkelse, eller om attestens ejermand er blevet dømt eller har fået bøder for at være i besiddelse af børneporno eller for at have distribueret det.

Som privatperson kan man ikke bestille en børneattest til sig selv.

Det kan være virksomheder, foreninger og myndigheder, hvor medarbejdere eller frivillige kommer i kontakt med børn, der skal bruge attesten.

Personen skal give tilladelse til, at arbejdspladsen må hente børneattesten.

Hvor længe oplysningerne fremgår på attesten, afhænger af hvor alvorlig en krænkelse der er tale om. Hvis der er begået en lovovertrædelse, vil det mindst stå der i mindst 10 år.

En plet på børneattesten vil tidligst blive slettet efter 20 år, hvis der er tale om visse seksualforbrydelser. Hvis der er tale om grove seksualforbrydelser, vil det stå på attesten, frem til at personen fylder mindst 80 år.

En plet på attesten betyder nødvendigvis ikke, at en person ikke kan blive ansat. Det er op til den enkelte arbejdsplads, om dommen kan være et problem for ansættelsen.

Kilder: Politi.dk

/ritzau/

Dagens Gossip