FAKTA: Britisk ja vil udløse nødbremse og hak i børnecheck

Skrevet af admin

21/06/2016

Mest læste i dag

Storbritannien indgik på et EU-topmøde i februar en aftale med de øvrige EU-lande om en række reformer, der bliver udløst, hvis de britiske vælgere stemmer for at blive i EU ved en folkeafstemning 23. juni.

Fortsat britisk EU-medlemskab bliver sommetider beskrevet med ordet bremain, der er en sammentrækning af "British remain" (britisk forbliven, red.). Det er modstykke til det mere anvendte ord brexit, der beskriver en britisk udtræden af EU-samarbejdet.

Topmødeftalen siger blandt andet:

* Euroen er ikke EU's eneste valuta. Lande uden for euroen skal ikke stilles dårligere.

* Ikke-eurolande skal ikke være med til at betale redningspakker for kriseramte eurolande.

* EU vil forbedre det indre marked og EU's konkurrenceevne.

* Storbritannien undtages den traktatfæstede ambition om løbende at arbejde mod at gøre EU til en tættere union med mere politisk integration.

* Hvis et lands velfærdssystem over en længere periode er under pres på grund af et ekstraordinært stort rykind af arbejdere fra andre EU-lande, kan der trækkes i en nødbremse.

* Denne bremse kan stoppe udbetaling af særlige britiske velfærdsydelser til nyankomne arbejdere fra andre EU-lande i op til syv år. For den enkelte arbejder gælder, at begrænsningen højst kan gælde i fire år, og at ydelsen hæves gradvist, fra det øjeblik vedkommende kommer i arbejde.

* Børnepenge, der udbetales til arbejdere fra andre EU-lande, kan baseres på niveauet for leveomkostninger og størrelsen på børnechecken i det land, hvor børnene bor.

* Den såkaldte Malmø-model ændres. Ifølge den kan man først bosætte sig i et andet EU-land og derefter rejse til eksempelvis Danmark og få familiesammenføring efter EU-regler. Dermed kommer man uden om dansk udlændingelov.

Kilde: Konklusioner fra EU-topmødet 18.-19. februar 2016.

/ritzau/