FAKTA: C20 er de mest handlede aktier på børsen

Briternes farvel til EU får de største danske aktier til at styrtdykke. Det refereres ofte, hvordan aktierne i det danske C20-indeks klarer sig - om kurserne går op eller ned. Men hvad er C20-indekset egentlig?

Læs om det her:

* De 20 selskaber, der optræder i det såkaldte OMXC20 - også kaldet C20 - er de største og mest handlede aktier på Københavns Fondsbørs.

* C'et i C20 står for Copenhagen.

* Listen revideres to gange om året - i juni og december - af Nasdaq, som står bag fondsbørsen i København.

* Den er baseret på de 20 aktier, som er de mest handlede på fondsbørsen i København i de foregående seks måneder.

* Mandag træder den nyeste udgave af eliteindekset i kraft. Det består af følgende aktier:

A.P. Møller - Mærsk A, A.P. Møller - Mærsk B, Carlsberg, Chr. Hansen Holding, Coloplast, Danske Bank, DSV, FLSmidth & Co., Genmab, GN Store Nord, ISS, Jyske Bank, Lundbeck, Nordea Bank, Novo Nordisk, Novozymes, Pandora, TDC, Vestas og William Demant Holding.

* Eneste ændring er, at medicinalvirksomheden Lundbeck er kommet ind, mens forsikringsselskabet Tryg er røget ud af eliteindekset.

* A.P. Møller-Mærsk er repræsenteret med både A- og B-aktier, så reelt er det 19 danske selskabers børsværdi, der bestemmer udsvingene i indekset.

* En af de mest omtalte aktier i Danmark på det seneste, Dong Energy, har ikke fundet vej til C20 i denne omgang.

* Baggrunden er, at der ikke er tilstrækkeligt med frit flydende aktier noteret på børsen, oplyser Nasdaq OMX, der driver fondsbørsen i København, til Ritzau Finans.

* Ofte refereres der også til det såkaldte C20 Cap. Det er et indeks, som blev skabt, da den danske medicinalgigant Novo Nordisk begyndte at få for stor vægt i C20-indekset.

* Derfor oprettede man et nyt indeks med låg (eller "cap") over, hvor meget en enkelt aktie må betyde for udviklingen.

Kilder: Nasdaq, Ritzau, Ritzau Finans.

/ritzau/

Dagens Gossip