FAKTA: Cyklon og orkan - find rundt i vejrudtrykkene

Lørdag forbereder Fiji sig på den værste cyklon nogensinde. Cyklonen har fået navnet Winston, og er den første kategori fem storm, der rammer landet.

Tropiske orkaner, tyfoner eller cykloner er navne for det samme vejrfænomen, som medfører voldsom regn og meget kraftige vinde.

* Tropiske orkaner kendes fra mange steder i troperne bortset fra Sydamerikas vestkyst og Afrikas sydvestkyst, hvor havvandet er for koldt.

* I den vestlige del af Stillehavet, hvor Fiji ligger, og i Det Indiske Ocean kaldes en orkan for cyklon.

* Tropiske orkaner måles på en skala fra et til fem efter vindhastighed og centertryk. Kategori et-orkaner har en vindhastighed på 32,5-42,4 meter i sekundet, mens en kategori fem har en vindhastighed på over 69 meter i sekundet.

* En kategori fem har et centertryk på mindre end 920 hektopascal og en vindhastighed på over 69 meter i sekundet.

* Cyklonen, der har ramt Fiji, er en kategori fem med et tryk på 917 hektopascal i centret. Desuden har den en hastighed på gennemsnitligt over 220 kilometer i timen eller cirka 61 meter i sekundet. Cyklonen har vindstød på 315 kilometer i timen, hvilket svarer til cirka 87 meter i sekundet.

* Tropiske orkaner er voldsomt uvejr, der opstår i områder med lavtryk over havet, og hvor vandets temperatur er omkring 26-27 grader, så der sker en høj fordampning. Det er fordampningen, der er den væsentligste energikilde til orkanerne.

Kilder: DMI, AFP, Fiji Meteorological Service

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip