FAKTA: Danskerne tvivler på Løkkes asylgaranti

* Den 3. december skal danskerne til folkeafstemning om en tilvalgsordning som erstatning for det danske forbehold i EU's retssamarbejde.

* I stedet for det nuværende forbehold har forligskredsen bag afstemningen - Venstre, Socialdemokraterne, SF, Konservative og De Radikale - udvalgt 22 allerede vedtagne retsakter, som man ønsker at tilslutte sig. Samtidig kan Danmark tilslutte sig fremtidige vedtagelser - blandt andet den, der forhandles i øjeblikket om en reform af Europol.

* Forligskredsen har specifikt fravalgt de 18 allerede vedtagne retsakter, der omhandler asyl- og udlændingepolitik.

* Tilvalgsordningen betyder dog, at Folketinget fremover vil kunne tilslutte sig retsakter uden en forudgående folkeafstemning.

* Det har fået kritikere til at anklage forligskredsen for at ville bruge tilvalgsordningen til at melde Danmark ind i EU's udlændingepolitik uden en folkeafstemning.

* Statsminister Lars Løkke Rasmussen har derfor udstukket en politisk garanti for, at dette ikke er tilfældet med henvisning til bemærkningerne til lovforslaget om tilvalgsordningen.

* Voxmeter har for Ritzau spurgt 1009 danskere til deres forventninger til garantien.

* Spørgsmålet lød: "Danskerne skal snart stemme om retsforbeholdet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i den forbindelse givet en garanti om, at Danmark ikke vil gå med i EU's udlændingepolitik, med mindre der bliver holdt endnu en folkeafstemning, hvor danskerne siger ja til det. Ifølge Løkke gælder garantien "til solen brænder ud". Tror du på statsministerens garanti?"

* Til det svarede 18,6 procent ja, mens 68,8 procent svarede nej. 12,6 procent svarede "ved ikke".

Kilde: Ritzau, Voxmeter og 3december.dk

/ritzau/

Dagens Gossip