FAKTA: De har meldt sig som præsidentkandidat i Fifa

Tokyo Sexwale annoncerede lørdag sit kandidatur til præsidentposten i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa). Dermed er sydafrikaneren en af foreløbig fem kandidater.

Ansøgningsfristen er mandag 26. oktober, mens selve præsidentvalget finder sted 26. februar 2016.

Her er de foreløbige kandidater:

* Prins Ali Bin Al Hussein

Den jordanske Prins Ali forsøger igen at blive præsident i Fifa. Ved det seneste præsidentvalg i maj 2015 tabte den 39-årige jordaner til Sepp Blatter med 73 stemmer mod 133. Prinsen har siden 2001 været formand for Det Vestasiatiske Fodboldforbund (WAFF), som tæller 12 lande på og omkring Den Arabiske Halvø. Fra 2011 til 2015 var han vicepræsident i Fifa, men han trak sig efter valgnederlaget til Blatter og den efterfølgende uro omkring Fifa.

* David Nakhid

51-årige David Nakhid fra Trinidad og Tobago har også meldt sit kandidatur. Han har sagt, at han har opbakning fra fem lande, men han har ikke ønsket at sætte navn på dem. Tidligere har Nakhid erklæret sig som modstander af tidligere Fifa-vicepræsident Jack Warner, som nu er udelukket fra al fodbold på livstid. Som aktiv fodboldspiller nåede David Nakhid at spille i blandt andet Belgien, Schweiz og Sverige.

* Michel Platini

Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) suspenderede præsident, Michel Platini, var på forhånd regnet som en stærk kandidat til præsidentposten i Fifa. Aktuelt lider franskmanden dog under at være suspenderet, fordi han har modtaget en mistænkelig pengeoverførsel i 2011 fra Fifa til en værdi af over 13 millioner kroner som følge af en "gentlemanaftale" med Sepp Blatter. Beløbet er angiveligt overført for noget arbejde i Fifa, som Platini lavede i perioden 1998-2002. Undersøgelserne af Platini forventes færdige i midten af november. Først derefter kan det afgøres, om han stadig er præsidentkandidat.

* Jerome Champagne

Som et europæisk alternativ til landsmanden Michel Platini meldte Jerome Champagne fredag 23. oktober sit kandidatur. Han var også kortvarigt kandidat ved præsidentvalget i 2015, men her trak han kandidaturet tilbage tre måneder inden valget på grund af manglende opbakning. Den 57-årige franskmand varetog i perioden 1999-2010 forskellige roller i Fifa.

* Tokyo Sexwale

Den 62-årige sydafrikanske forretningsmand har en fortid som politisk fange, blandt andre sammen med Nelson Mandela.

Tokyo Sexwale har tidligere fået opbakning fra tyske Franz Beckenbauer, der har udtalt, at sydafrikaneren kan være et godt valg som Fifa-præsident.

* Sydkoreaneren Chung Mong-joon ville også gerne være præsidentkandidat. Men det er ikke muligt, da han er blevet udelukket fra al idræt i seks år, fordi han er mistænkt for handel med stemmer i forbindelse med fordeling af VM-værtskaberne i 2018 og 2022.

/ritzau/

/ritzau/

Dagens Gossip