FAKTA: De sårbare orangutanger

Orangutangen findes kun på øerne Borneo og Sumatra i Sydøstasien og er den eneste menneskeabe, der lever uden for Afrika.

Eksperter advarer nu om, at arten er tæt på udryddelse i naturen på grund af skovrydning.

* Orangutang betyder "skovmenneske" på malaj. Bestanden blev for 100 år siden anslået til omkring 230.000.

* Det seneste estimat fra 2004 siger 55.000 dyr, men antallet formodes i dag at være lavere.

* Den Internationale Union for Naturbeskyttelse (IUCN) vurderer, at bestanden på Borneo bliver reduceret med 86 procent i perioden 1973-2025.

* Derfor anses Borneo-orangutangen nu for "kritisk truet" og er i "ekstremt høj risiko for at blive udryddet i naturen".

* En vild orangutang kan blive op til 45 år. I fangenskab kan aberne dog nå en alder på helt op til 60 år.

* Ingen andre pattedyr har så længe mellem fødsler. Der går 6-8 år efter en fødsel, før hunnen bliver gravid igen.

* Arten er ekstremt sårbar, fordi ungen er afhængig af sin mor lige så længe - mellem 6 og 8 år.

* Mange af de tilbageværende bestande af orangutanger er små og isolerede. Det kan føre til indavl og svage individer.

* Årsagen til artens voldsomme tilbagegang er ulovlig jagt og tab af levesteder, fordi regnskov fældes til fordel for palmeolieplantager.

Kilde: Red Orangutangen, IUCN.

Kilder:

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip