FAKTA: De senere års vindere af Nordisk Råds filmpris

Nordisk Råds filmpris, som i år går til Thomas Vinterbergs drama "Jagten", blev uddelt for første gang i 2002.

Vinderen dengang var den finske film "Mies vailla menneisyyttä" (Manden uden fortid) af Aki Kaurismäki.

I 2005 blev filmprisen permanent, og vinderne siden da har været:

2013: "Jagten", instrueret af Thomas Vinterberg, skrevet af Tobias Lindholm og Thomas Vinterberg, produceret af Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann for Zentropa, Danmark.

2012: "Play", skrevet og instrueret af Ruben Östlund, produceret af Erik Hemmendorff for Plattform Produktion, Sverige.

2011: "Svinalängorna" (Beyond), instrueret af Pernilla August, skrevet af Lolita Ray og Pernilla August, produceret af Helena Danielsson og Ralf Karlsson for Hepp Film, Sverige.

2010: "Submarino", instrueret af Thomas Vinterberg, skrevet af Tobias Lindholm og Thomas Vinterberg, produceret af Morten Kaufmann for Nimbus Film, Danmark.

2009: "Antichrist", skrevet og instrueret af Lars von Trier og produceret af Meta Louise Foldager for Zentropa, Danmark.

2007: "Kunsten at græde i kor", instrueret af Peter Schønau Fog, skrevet af Bo hr. Hansen (baseret på en roman af Erling Jepsen) og produceret af Thomas Stenderup for Final Cut, Danmark.

2008: "Du levende" (Du levende), skrevet og instrueret af Roy Andersson og produceret af Pernilla Sandström for Studio 24, Sverige.

2006: "Zozo", skrevet og instrueret af Josef Fares og produceret af Anna Anthony for Memfis Film, Sverige.

2005: "Drabet", instrueret af Per Fly, skrevet af Kim Leona, Dorte Høgh, Mogens Rukov og Per Fly, produceret af Ib Tardini for Zentropa, Danmark.

Kilde: Nordisk Råd

/ritzau/

Dagens Gossip