FAKTA: Den magtfulde amerikanske højesteret

Efter den konservative højesteretsdommer Antonin Scalias død har præsident Barack Obama en sjælden mulighed for at tippe magtbalancen i den magtfulde amerikanske højesteret.

Lige nu består højesteretten nemlig af fire liberale og fire konservative dommere. Den niende og sidste dommer bliver derfor tungen på vægtskålen.

* Den amerikanske højesteret blev oprettet, da USA fik sin forfatning i 1787. Den består af ni dommere, der udpeges for livstid af den amerikanske præsident med godkendelse af Senatet.

* Højesteretten er særdeles magtfuld, fordi den kan underkende lovgivning fra Kongressen og enkeltstaterne, hvis den vurderer, at lovgivningen er i strid med den amerikanske forfatning.

* Republikanernes flertal i Senatet truer med at stemme imod den kandidat, som Obama nominerer, for at trække nomineringen i langdrag. På den måde kan en eventuelt kommende republikansk præsident selv få lov at nominere en dommer.

* Højesteret har de seneste år markeret sig ved at stemme det omdiskuterede sundhedsforsikringssystem Obamacare igennem, ligesom den i 2015 afgjorde, at homoseksuelle har ret til at blive gift i alle amerikanske stater.

* Højesteretten behandler ankesager og sager af principiel karakter. Den er den sidste ankeinstans vedrørende den amerikanske forfatning.

* Så længe pladsen efter den afdøde Antonin Scalia står tom, vil der være risiko for, at sagsbehandlingen går i stå.

Kilder: Gyldendals Den Store Danske, Berlingske

/ritzau/

Dagens Gossip