FAKTA: Den mystiske mers-virus

Mers hos mennesker blev opdaget for første gang i Saudi-Arabien i 2012.

Sygdommen er nu brudt ud i Sydkorea, hvor seks mennesker har mistet livet.

Bliv her lidt klogere på den mystiske virus:

* Mers står for Middle East Respiratory Syndrom eller "mellemøst-respirationssyndrom".

* Sygdommen blev opdaget for først gang i foråret 2012 i Saudi-Arabien.

* Mers er en såkaldt coronavirus, der er en familie af rna-virus, som findes i fugle og pattedyr. Coronavirus er en almindelig årsag til forkølelse, men kan også i sjældne tilfælde give nedre luftvejsinfektioner.

* Mers er i familie med lungesygdommen sars, der i 2002 dukkede op i Kina og siden bredte sig. Sars kom oprindeligt fra dyr, og verden over mistede omkring 800 mennesker livet. Mers smitter dog ikke lige så nemt mellem mennesker som sars.

* Symptomer på mers er ifølge USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) feber og hoste. Diarré er også blevet registreret som symptom ifølge WHO.

* Per 8. juni 2015 er der konstateret flere end 1000 tilfælde af mers i 25 lande ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

* Mers har været skyld i 4000 dødsfald verden over.

* Forskere ved ikke, hvordan mers smitter. Dromedarer er dog i Saudi-Arabien blevet sat i forbindelse med spredningen af mers. Der er ligeledes blevet fundet mers i en flagermus i landet.

* Der findes ingen medicin mod mers. Heller ikke en vaccine mod sygdommen er fundet. Læger kan derfor kun behandle symptomer som feber og åndedrætsbesvær.

* Mers har ifølge WHO en dødelighed på 27 procent.

Kilder: Statens Serum Institut, CNN, BBC

/ritzau/

Dagens Gossip