FAKTA: Der findes ingen vaccine eller kur mod zika

Skrevet af admin

27/01/2016

Dagens topnyheder

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har mandag efter et krisemøde om zikavirus udråbt det til at være en trussel mod den internationale sundhed.

Zikavirusset overføres med myggearten aedes. Virus kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunyainfektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling, red) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1940'erne. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virusset kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* Fra februar 2015 er et stigende antal tilfælde blevet konstateret i Sydamerika, først i Brasilien, siden i 23 andre syd- og mellemamerikanske lande.

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3700 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet, der menes at være relateret til zikavirus.

* Brasilien har noteret mellem 440.000 og 1,3 millioner tilfælde af zikavirus.

Kilder: Statens Serum Institut

/ritzau/