FAKTA: Derfor blev Eurovision så dyrt

Skrevet af admin

10/12/2014

Dagens topnyheder

Det skandaleramte melodi grand prix Eurovision 2014 kan ende med retssager mod nuværende og tidligere bestyrelsesmedlemmer i Wonderful Copenhagen.

I hvert faldt anbefaler Erhvervsstyrelsen, som er fondsmyndighed for fonden Wonderful Copenhagen, at der bliver iværksat en ekstern undersøgelse af sagen, der endte med at koste langt flere millioner kroner end beregnet.

Den anbefaling følger Wonderful Copenhagen, oplyser fonden selv.

* I et notat fra Folketingets statsrevisorer fremgår det, at udgifterne til forårets Eurovision løb op i 334 millioner kroner brutto. Det er før, at eksempelvis indtægterne fra showet på Refshaleøen i maj er blevet modregnet.

* DR har haft udgifter for 197 millioner kroner for arrangementet, mens Wonderful Copenhagens projektselskab har haft udgifter for 137 millioner kroner mod et oprindeligt budget på 34,6 millioner kroner.

* Eurovision blev holdt i de gamle B & W-haller på Refshaleøen i København. Inden showet skulle hallerne bygges om. Det var dette byggeri, der fik budgettet til at skride.

* 18 millioner kroner havde man regnet med, at ombygningen ville koste. Det endte med at koste omkring 90 millioner for projektselskabet.

* Det skyldes blandt andet, at tre bærende søjler i hallerne skulle rives ned, for at DR kunne lave panoramaoptagelser ud over publikum. Efter showet skulle søjlerne bygges op igen. Og det blev langt dyrere, end man havde forventet.

* For at få plads til DR's scenedesign måtte der bygges et teltområde uden for hallerne. De ændrede planer resulterede i et byggesagsgebyr, og teltområdet kom til at koste ekstra i varme og rengøring. Ovenikøbet blev teltene raseret af stormen Carl.

* Desuden modsatte fagforeningerne sig, at projektselskabet, som man havde regnet med, kunne benytte frivillig arbejdskraft til byggeriet. Derfor kom der uforudsete udgifter til løn.

Mens DR havde ansvaret for selve showet, stod Region Hovedstaden, Københavns Kommune, Reda og Wonderful Copenhagen bag projektselskabet.

* For at begrænse de økonomiske skader donerede Region Hovedstaden og Wonderful Copenhagen hver ekstra 4,3 millioner kroner, allerede inden showet skulle afholdes. Københavns Kommune har givet ekstra 8,7 millioner kroner. Dertil kommer indtægterne fra showet.

* Region Hovedstaden har også bevilget et ekstraordinært driftstilskud på 46 millioner kroner til Wonderful Copenhagen, der skal dække en del af underskuddet.

* Wonderful Copenhagen skal efter planen betale de 46 millioner kroner tilbage via reduktion i regionens grundtilskud til turismeorganisationen over de kommende syv år.

Kilde: Wonderful Copenhagen

/ritzau/