FAKTA: Derfor bryder Rikke Karlsson med DF

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Rikke Karlsson meddelte tirsdag, at hun forlader partiet. Det skyldes en strid om adgang til regnskaber i den politiske alliance Meld og fonden Feld.

Ifølge Rikke Karlsson er hun blevet nægtet indsigt i, hvor mange midler fonden råder over.

* Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy.

* Meld er en politisk, europæisk alliance. Organisationen samler de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti.

* Melds medlemmer er stort set identiske med højrefløjsgruppen i EU-Parlamentet EFD - Europe of Freedom and Democracy, der er en uofficiel gruppe af højrefløjspartier i parlamentet. Dansk Folkeparti sidder både i EFD og i Meld.

* Den mest markante forskel på Meld og EFD er, at det EU-skeptiske, britiske parti Ukip ikke er med i Meld, selvom nogle af Ukips medlemmer på eget initiativ er med i Meld.

* Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er medlem af Melds ledelse. Det er derfor, at Rikke Karlsson i løbet af 2015 har bedt ham om indsigt i Meld og Felds midler.

* Meld blev grundlagt i 2012 og er delvist finansieret af EU. Siden 2004 har det været muligt for de europæiske partier og alliancer at modtage økonomisk støtte, der dækker op til 85 procent af partiets udgifter.

* Feld er en politisk fond, der er tilknyttet Meld. Fonden har til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

* Meld og Feld hænger derfor sammen, og begge arbejder for at fremme medlemmernes og medlemspartiernes politiske holdning, hvilket blandt andet sker på baggrund af tilskud fra EU.

Kilder: europarl.europa.eu, meldeuropa.com

/ritzau/

Dagens Gossip