FAKTA: Derfor demonstreres i Ukraine

* Protesterne i Ukraine begyndte i hovedstaden Kijev 23. november 2013.

* Demonstranterne er rasende over, at præsident Viktor Janukovitj har vendt en samarbejdsaftale med EU ryggen for i stedet at underskrive en handelsaftale med Rusland.

* Årsagen til den politiske kovending er blevet heftigt diskuteret - ikke mindst i Kijev, hvor demonstrationer af flere omgange har taget til i omfang. Tirsdag meldes ni dræbt.

* De ukrainske ledere sagde, at økonomisk krise og politisk usikkerhed havde fået dem til at udskyde handelspagten med EU. Samtidig har de været udsat for pres fra Rusland.

* Formentlig var det ikke kun russisk pres, der førte til den nye kurs, da der også er stærke grupper i Ukraine, som er tøvende over for politisk modernisering og omfattende reformer.

* De første protester havde udspring fra Kijevs frihedsplads, der går under navnet Maidan. Derfor kaldes de EU-venlige demonstranter for "Euromaidan".

* Protesterne har dog senere spredt sig fra Ukraines hovedstad til store dele af især de vestlige og EU-venlige regioner.

* Flere gange har EU forsøgt at bringe den to måneder lange krise til ophør, men uden resultat.

* Lederen af Ukraines største oppositionsparti, Arsenij Jatsenjuk, har tidligere efterspurgt "en Marshallplan" - en henvisning til USA's økonomiske hjælpeprogram til Europa efter Anden Verdenskrig - af EU og Unionens internationale allierede.

Kilde: DPA, AFP og Reuters.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip