FAKTA: Derfor er brug af kemiske våben en forbrydelse

Brug af kemiske våben betegnes som krigsforbrydelser, der overtræder krigens love, som er fastlagt i Haag-konventionerne og Genève-konventionerne.

Konventionerne er hjørnestene i det internationale samfunds forsøg på at opstille et sæt "krigens love". De forholder sig alene til de metoder, der tages i anvendelse under krig.

* Forbuddet mod brug af kemiske våben ligger under Haag-konventionen af 1899.

* Haag-konventionen af 1899 havde som sit primære formål at forbyde en række nye krigsformer: Bombardementer fra luften (balloner), kemisk krigsførelse og anvendelse af dum dum-kugler (som eksploderer i det menneskelige væv).

* Første Verdenskrig fra 1914 til 1918 viste, at konventionerne alligevel blev overtrådt - især i form af luftkrigsførelse og anvendelsen af kemiske og biologiske stoffer.

* I 1925 blev der derfor tilføjet en protokol til Haag-konventionen, der atter forbød anvendelsen af kemiske- og biologiske våben.

* Det var især den udbredte anvendelse af sennepsgas og tilsvarende våben under Første Verdenskrig, der skabte et stort folkeligt pres for at få forbudt disse våben.

* Protokollen fra 1925 blev dog heller ikke respekteret, og den blev suppleret af Konventionen mod biologiske Våben i 1972.

* Konventionen blev nok engang udvidet, da man vedtog Konventionen mod Kemiske Våben i 1993.

(Kilde: Udenrigsministeriet)

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip