FAKTA: Derfor er det amerikanske kongetal vigtigt

Analytikere verden over har en gang om måneden øjnene stift rettet mod offentliggørelsen af det amerikanske beskæftigelsestal - det såkaldte kongetal.

Her kan du blive klogere på, hvad tallet er, og hvorfor det er så vigtigt:

* Kongetallet består af et hovedtal, der dækker over antallet af skabte job på det offentlige og private jobmarked i USA. Derudover får man også en arbejdsløshedsprocent.

* Tallet inkluderer ikke landbruget, da man i USA har en masse sæsonarbejdere, der så at sige forstyrrer statistikken enormt meget.

* Kongetallet viser, hvordan det amerikanske jobmarked ser ud. Det siger noget om de amerikanske virksomheders tro på fremtiden - om de tør investere og ansætte folk i stedet for at fyre og holde igen.

* I et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information både om erhvervslivet, forbruget og boligpriserne, som er de vigtigste komponenter i økonomien.

* Ikke desto mindre har tallet stor betydning i Europa. Det skyldes, at USA fortsat er verdens største og mest betydningsfulde økonomi.

* Når det går godt hos amerikanerne, så betyder det meget for os i Europa, fordi vi har mange virksomheder, der lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

* Således kan man sige, at hvis det går godt i USA, så går det med stor sandsynlighed også godt i Europa - og i lille Danmark.

Kilde: Ritzau og Henrik Drusebjerg, seniorstrateg, Nordea.

/ritzau/

Dagens Gossip