FAKTA: Derfor er kommuner under pres

Landets 98 kommuner føler sig udfordret på økonomien som aldrig før.

Opgaven med at huse og integrere de mange nye flygtninge trækker tænder ud, og samtidig skal kommunerne skære på budgetterne og aflevere penge til det såkaldte omprioriteringsbidrag.

* Omprioriteringsbidraget blev indført af regeringen under økonomiforhandlingerne med Kommunernes Landsforening i sommeren 2015.

* Bidraget betyder, at kommunerne skal skære én procent af de kommunale budgetter til omprioriteringsbidraget i årene 2016 til 2019.

* Bidraget betyder, at kommunerne skal aflevere 2,4 milliarder kroner hvert år frem til 2019. I 2016 tilbageføres 1,9 milliarder kroner dog til prioriterede indsatser i kommunerne.

* Kommunerne slår sig i tøjret, fordi man mener, at omprioriteringsbidraget krænker det kommunale selvstyre og byrøddernes ret til at prioritere.

* Ifølge regeringens skøn kommer 17.000 flygtninge til Danmark i år. Dertil kommer - ifølge kommunernes skøn - mindst 17.000 ekstra familiesammenførte. Det svarer til, at der med en snuptag blev oprettet en ekstra kommune på danmarkskortet.

* Det vil sætte kommunerne under pres, fordi der skal findes boliger, og der skal oprettes modtageklasser og ekstra daginstitutioner etc.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip